Der er dem, der ikke kan vågne helt, før de har fået det daglige brusebad. Andre slutter i stedet dagen med et afslappende bad. Og så er der bad efter træning, bad efter arbejdsdagen, bad før middagsaftale, bad før sex, bad efter sex, bad for at blive kølet ned og bad for at få varmen.

Men vi kan i princippet sagtens nøjes med et bad en gang eller to om ugen, hvis det udelukkende handler om at holden kroppen fri for bakterier og smitsomme sygdomme.

Det siger forskeren Dr. Elaine Larson, der er ekspert i infektionssygdomme.

»Alt for mange brusebade vil faktisk forhøje din risiko for nogle sundhedsproblemer, fordi tør, revnet hud øger risikoen for infektioner og badet vil yderligere fjerne hudens naturlige barierre af olie. Badet vil fjerne lugt og sved, men når det handler om at beskytte dig selv mod sygdomme, så er det nok at vaske hænder regelmæssigt,« siger Larson.

Andre eksperter er enige med hende, bl.a. professor i dermatologi ved George Washington University, der mener, at de fleste mennesker overbader.

Elaine Larsons forskning viser i øvrigt også, at antibakterielle sæber ikke har større effekt end almindelig sæbe.

Hun foreslå, at man nøjes med at bruge sæbe de steder på kroppen, der har en tendens til at udskille ildelugtende sekret, som fx armhuler og fødder.