I Japan er der frygt for en atomkatastrofe, men hvor meget radioaktiv stråling skal mennesker udsættes for før det er sundhedsfarligt?

Der er risiko for en atomkatastrofe i Japan, efter at atomkraftværket Fukushima 1's reaktorer er eksploderet eller brudt i brand, og flere reaktorer er tæt på at nedsmelte. Men hvor meget radioaktiv stråling skal mennesker udsættes for før det er sundhedsfarligt?

Når man taler om radioaktiv stråling, så hedder strålingsenheden Millisievert (mSv). Mennesker får normalt ca. to mSv. om året på grund af baggrundsstrålingen fra rummet.

Pressetalsmand for Japans regering Yukio Edano har udtalt, at der flere steder er målt værdier op til 400 mSv i timen. Det er 20 gange højere end, hvad atomkraftarbejdere udsættes om året.

Se grafikken: Sådan sker en reaktor-nedsmeltning

Se billederne: Sådan ser der ud i Japan efter katastrofen

google


Hvis man udsættes for 100 mSv. om året så er det videnskabeligt bevist, at der er risiko for at udvikle kræft. Hvis man udsættes for 1000 mSv. om året så vil fem ud af hundrede udvikle kræft over en lang årrække.

Hvis man bliver udsat for 1000 mSv. på en gang, så udvikler man strålingssyge med opkast til følge. En dosis på 5000 mSv. på en gang vil dræbe halvdelen af de personer, som bliver udsat.

JAPAN-QUAKE


Jordskælv i Japan top


Ifølge World Nuclear Association var 350 mSv. grænsen for at forflytte folk efter Tjernobylulykken.

Men selvom strålingsniveauet er steget i Japan, skulle det ifølge myndighederne i Japan ikke være farligt for mennesker endnu.