Hvis Nato hjælper Tyrkiet med at opstille missiler langs grænsen til Syrien, kan det skabe en farlig situation, advarer Rusland. Syrien kalder den tyrkiske anmodning for »provokerende«.

TYRKIET: Med store bogstaver fik Rusland fredag understreget sin utilfredshed med, at Tyrkiet officielt har anmodet Nato om at stille mandskab og Patriot-missiler til rådighed langs grænsen til Syrien. Det oplyser nyhedsbureauet Reuters.

Nato overvejer lige nu anmodningen, som Tyrkiet er kommet med, fordi landet frygter for en afsmitning fra borgerkrigen i nabolandet, Syrien.

Mens den vestlige alliance siger, at missilerne vil øge sikkerheden, hævder Rusland, at de vil underminere den. Men som et ikke-medlem er Rusland uden indflydelse på alliancens beslutning.

Under en telefonsamtale med Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, fredag udtrykte Ruslands udenrigsminister, Sergei Lavrov, den russiske modstand mod missilerne.

- Den største bekymring er, at jo flere våben der er, jo større er risikoen for, at de vil blive brugt, sagde han ifølge Reuters på et pressemøde inden samtalen med Fogh.

Patriot-missiler er i stand til at skyde andre missiler og fly ned.

Syrien bakker Rusland op og fordømmer Tyrkiets anmodning, som landet kalder for »provokerende«.

- Syrien understreger sin fordømmelse af den tyrkiske regerings seneste provokerende skridt, fortæller unavngivne kilder fra det syriske udenrigsministerium til landets statslige tv ifølge Reuters.

Anders Fogh Rasmussen sagde torsdag, at den mulige anvendelse af Patriot-missiler vil være udelukkende »defensiv« og »tjene som et afskrækkende middel på eventuelle fjender, der overvejer at angribe«.

Der ventes ingen afgørelse om anmodningen før næste uge.

BNB/Reuters

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.