Lyt til artiklen

Det er farligt at tale dårligt om Putin og hans handlinger. Især, hvis man er en stor, russisk forretningsmand.

Ikke desto mindre er det, hvad den 64-årige, russiske milliardær Boris Mints har gjort længe.

Ifølge BBC har han for nylig kaldt præsident Putins handlinger »uhyggelige« og sagt, at invasionen i Ukraine er »den mest tragiske begivenhed i nyere historie - ikke kun i Ukraine og Rusland, men globalt.«

Ligesom milliardæren, der var formand for en af ​​de største pensionsforvaltere i Rusland indtil 2018, sammenlignede Putins invasion med Adolf Hitlers invasion af Polen i 1939.

»Denne krig er et resultat af galskab og magthunger hos en enkelt person, Vladimir Putin, støttet af sin inderkreds,« siger Boris Mints i et skriftligt interview med BBC.

Ifølge ham bliver enhver virksomhedsleder, der er uafhængig af Putin, set som en trussel, da vedkommende kan være i stand til at finansiere opposition eller igangsætte større protester.

Derfor, siger han, bliver man Putins fjende og dermed statens fjende.

Og det kender han fra sit eget liv.

Han udtalte sig offentligt imod præsident Putins politik i 2014 i kølvandet på Krim-annekteringen. Og i 2015 var han nødt til at forlade Rusland på grund af voksende undertrykkelse af den politiske opposition, hvor den russiske politiker og Putin-kritiker Boris Nemtsov blev skudt og dræbt.

Efter Boris Mints flygtede fra til Storbritannien, oplevede han, at den russiske centralbank startede en konflikt mod hans daværende investeringsselskab og lagde sag an mod ham og firmaet.

Han er stadig genstand for aktuelle retssager fra Kreml.

Boris Mints, der altså er bosat i Storbritannien nu, er ikke blevet sanktioneret af den britiske regering. Det er andre russiske forretningsmænd, som er blevet identificeret som at have tætte forbindelser til Kreml.