Den russiske præsident, Vladimir Putin, vil sende folk 20 år bag tremmer, hvis de har kendskab til statshemmelighed - også hvis de ikke siger noget om den.

RUSLAND: Fortolkningen af begrebet forræderi udvides i den russiske lovgivning. Bag loven, som er en tilføjelse til en ny lov om landsforræderi, der trådte i kraft onsdag, står præsident Vladimir Putin, .

Lovændringen betyder, at enhver russer kan blive smidt i fængsel i op til 20 år, hvis man har kendskab til en »statshemmelighed«, endda selv om man ikke fortæller den til nogen. Det skriver NPR News.

Menneskerettighedsorganisationer har advaret mod loven og forudser, at den kan ramme journalister, personer, der samarbejder med udenlandske organisationer, eller personer, der arbejder tæt sammen med udlændinge.

Ifølge det statslige russiske dagblad, Rossiyskaya Gazeta, vil borgere »rekrutteret af internationale organistioner, som handler imod landets interesser, blive betragtet som forrædere«.

Den uafhængige analytiker af russisk politik, Pavel Salin, siger til The Moscow Times, at det russiske forskermiljø er i opstandelse over lovændringen, fordi enhver med forbindelse til en udlænding kan blive betragtet som forræder.

Præsident Putin underskrev tidligere på året en anden, kontroversiel lov vedtaget af parlamentet. Den stempler alle ikke-statslige organisationer, der får økonomisk hjælp fra udlandet, som »udenlandske agenter«.

Siden 2002 er flere end 20 russere blev fængslet i henhold til loven om forræderi, heriblandt flere forskere, der havde tæt samarbejde med udenlandske organisationer.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.