USS "Gerald R. Ford" er sejlet gennem den danske del af Nordsøen for at anløbe den norske hovedstad.

Oslo får i denne uge besøg af verdens største krigsskib, det amerikanske hangarskib USS "Gerald R. Ford", og det møder kritik fra den russiske ambassade i den norske hovedstad.

Hangarskibet har siden mandag sejlet gennem den danske del af Nordsøen.

- Der findes ingen spørgsmål i nord, som kræver en militær løsning. Heller ikke temaer, som kræver indblanding udefra, skriver den russiske ambassade i en e-mail til det norske nyhedsbureau NTB.

- Taget i betragtning, at det indrømmes i Oslo, at Rusland ikke udgør nogen direkte militær trussel for Norge, så forekommer denne type af magtdemonstrationer både ulogiske og skadelige, føjes det til.

Det var først mandag, at det blev offentligt kendt, at det amerikanske hangarskib skulle til Oslo.

Over for Ritzau bekræftede Forsvarets Operationscenter mandag aften, at USS "General R. Ford" var på højde med Esbjerg i den danske del af Nordsøen.

- Vi er orienteret om deres tilstedeværelse, lød det.

Skibet, der blev navngivet i 2013, er ude på sin første rigtige mission.

At rejsen går til Oslo, er blevet tolket som et tegn på, at USA ønsker at vise tilstedeværelse og afskrækkelse i det nordiske område efter Ruslands invasion i Ukraine.

Avisen Aftenposten skriver, at der onsdag indføres et midlertidigt flyveforbud over den indre del af Oslofjorden. Det gælder både for fly og droner.

- Forbudsområdet sættes i forbindelse med besøget af det amerikanske hangarskib. Mere information vil komme, siger den vagthavende presseofficer i det norske forsvars operative hovedkvarter.

Det er det første hangarskib af en helt ny klasse, Ford-klassen.

Om bord er ifølge NTB et mandskab på i alt 4500. Der er plads til omkring 90 fly og helikoptere, og skibet drives af to atomreaktorer.

Byggeriet af skibet begyndte i 2009. Det har været igennem en lang periode med test og klargøring og er nu i normal drift.

/ritzau/