Rusland har mandag sendt de første forsyninger af dets Sputnik V-vaccine mod covid-19 til Hviderusland, hvor den skal testes klinisk. Det er første gang, at dette sker i et andet land end Rusland.

Det oplyser den statslige russiske investeringsfond RDIF.

Frivillige i Hviderusland vil begyndte at få vaccinen mod det nye coronavirus den 1. oktober, oplyser RDIF, som poster penge i udviklingen af vaccinen.

I Rusland ventes massevaccinationer med Sputnik V at blive indledt sidst i oktober. Det siger Fjodor Lisitsyn fra det statslige Gamaleya Research Institute under det russiske sundhedsministerium.

»Den tredje testfase af vaccinen skal ifølge planen være afsluttet sidst i oktober. Massevaccinationer indledes. når denne fase er ovre. Jeg håber, det bliver vellykket,« siger han til tv-kanalen Rossija-24.

Ifølge Lisitsyn ventes vaccinen at blive fremstillet på tre eller fire virksomheder.

Der er også iværksat undersøgelser for at se, om der kan organiseres en produktion med udenlandske virksomheder.

»Der er medicinalvirksomheder i Indien, som alene kan producere vaccine til halvdelen af verden, hvis de arbejder med fuld kapacitet,« siger Lisitsyn.

Den 11. august godkendte Rusland som det første land i verden en vaccine mod det nye virus. På daværende tidspunkt var vaccinen dog kun blevet testet på ganske få mennesker i forhold til, hvad der eksempelvis skal til for at få et nyt lægemiddel godkendt i EU.

Rundt i verden arbejder forskere på over 100 projekter for at finde en vaccine mod coronavirus.

/ritzau/Reuters