»Det er rigtig svært for ham lige nu – men vi må sige, at det er hans egen skyld.«

For tiden er der stor uro og usikkerhed i det russiske samfund, og landets præsident, Vladimir Putin, forsøger at lukke hullerne. Men det er og bliver ikke nemt. For han er svækket.

Det vurderer Flemming Splidsboel Hansen, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

Uroen har været der noget tid efterhånden, men den er blevet større og mere udbredt – særligt efter, at russerne onsdag annoncerede en tilbagetrækning af tropperne ved den strategisk vigtige by Kherson i det sydlige Ukraine.

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL /
Vis mere

»Det, der er sket i Kherson, er et stort nederlag for russerne,« siger Flemming Splidsboel Hansen, før han kridter banen op i det store billede:

»Putin har med krigen destabiliseret sit eget system, som egentlig – før krigen – var temmelig stabilt. Når jeg tidligere var ude at holde foredrag, sagde jeg altid, at det var rigtig svært at se noget, der kunne true det. Men det har han så selv destabiliseret, så det står en smule usikkert nu.«

For at rette op på det, har Putin den seneste tid fremsat en lang række tiltag, forslag og lovændringer.

Blandt andet kom der i mandags et tiltag om at genindføre den obligatoriske militærtræning i den russiske folkeskole, og han har også udpeget 17 traditionelle værdier.

»Det, der er udfordringen, er, at det er et kapløb med tiden,« forklarer Flemming Splidsboel Hansen.

»For det, der er sket med Kherson, gør, at han er svækket fra en anden front nu. Nogle af de egentlige hardlinere i Rusland får mere luft og begynder at skyde på ham. Det skaber en helt ny situation med uro, som ukrainerne vil forsøge at udnytte,« tilføjer han.

Twitter har han opridset det på følgende måde:

»Efter 9. november og tilbagetrækningen fra Kherson kommer udfordringerne nu også fra et andet sted: Den del af befolkningen, som støtter Putin, men som nu er utilfreds med bærende elementer i hans system. De erkender og italesætter åbent, at han sidder på toppen af et inkompetent og korrupt system. Det er en helt ny situation for ham. Det efterlader hans system i en ubalance, som han måske ikke har oplevet før.«

Foto: SERGEY GUNEEV / KREMLIN POOL / S
Vis mere

Alt i alt er det med til at stille Putin i en dårligere position:

»Det stiller ham svagt. Det gør det,« siger Flemming Splidsboel Hansen og peger på, at der i befolkningen længe har været modstand mod krigen – som i Rusland fortsat betegnes som 'en særlig militæroperation'.

I de russiske medier er der blevet omtalt, at 20 procent af befolkningen er mod krigen.

Det tal blev nævnt allerede i sommer, og det bliver fortsat gentaget.

»Det eneste, jeg kan sige om det tal, er, at det er et absolut minimum. Vi kan kun forvente, at det er blevet højere,« siger Flemming Splidsboel Hansen.

Det gør det ikke bedre, at Putin nu også bliver angrebet fra en anden front – fra de såkaldte 'hardlinere'.

Blandt andet har Flemming Splidsboel Hansen bemærket, at der i et meget stort russisk nyhedsbureau torsdag stod skrevet, at Putin 'ikke ville komme til at indgå nogle skammelig fredsaftale'.

»Det er fordi, at der nu er nogle af hardlinerne, som bag kulisserne begynder at tale om, hvorvidt 'den store mand' kan finde på at begynde at forhandle. Så der er han også presset nu.«

»Som jeg ser det, når jeg kigger på russiske kommentarer og på kommentatorfeltet, så er der stor mental uro. De er usikre på, hvad det her ender med,« forklarer Flemming Splidsboel Hansen.

Det er dog ikke fordi, at Putin umiddelbart har mange muligheder for at vende stemningen:

»Han forsøger at stabilisere systemet med en masse af de her tiltag. Der er noget nærmest hver eneste dag. Det er et forsøg på at samle samfundet omkring sig og det projekt, han har,« forklarer Rusland-eksperten og fortæller, at landet er blevet mere og mere radikaliseret:

»For det er krigen, der er omdrejningspunktet,« siger han med tryk på 'krigEN'.

»Og det er krigen, der bliver omdrejningspunktet for resten af hans præsidentperiode. Om det så bliver et år eller ti år, er svært at sige.«

Selvom Putin forsøger at stabilisere systemet med flere tiltag, kan det dog blive svært:

»For lige så snart han sætter et plaster på eller forsøger at lukke et hul et sted, så siver vandet ind et andet sted. Så det er rigtig svært for ham lige nu, men vi må sige, at det er hans egen skyld, at han har kastet sig ud i noget, han ikke kan styre,« forklarer Flemming Splidsboel Hansen.