I videoen foroven kan du se billeder fra landsbyen Winterslow, hvor den russiske eksspion og hans datter blev fundet bevidstløse på en bænk.

Det var efter alt at dømme Rusland, der stod bag drabsforsøget på den tidligere russiske dobbeltagent Sergej Skripal og hans 33-årige datter Yulia, som begge blev fundet bevidstløse og i overhængende livsfare på en bænk i den sydengelske flække søndag den 4. marts. Det oplyste den britiske premierminister Theresa May i en tale til det britiske parlament mandag aften.

De britiske efterforskere har nemlig fastslået, at drabsforsøget blev udført med verdens mest dødelige nervegift Novichok, som det gamle Sovjetunionen producerede i 1970’erne og 1980’erne under Den Kolde Krig og som fortsat er under russisk kontrol.

Winterslow. Den 12. marts.
Winterslow. Den 12. marts. Foto: HENRY NICHOLLS
Vis mere

Det er imidlertid endnu alt for tidligt at konkludere, at præsident Putin har beordret drabet. Sandsynligvis bliver det aldrig opklaret, men antages det, at der er tale om et statssanktioneret drabsforsøg, dikteret af Putin, er motivet med stor sandsynlighed at afskrække andre russere fra at spionere mod deres eget land. Sådan lyder vurderingen fra Flemming Splidsboel, seniorforsker i international sikkerhed og Rusland-ekspert ved Dansk Institut for Internationale Studier.

»Det er ikke mit indtryk, at Sergej Skripal stadig var aktiv og skulle uskadeliggøres. Det virker snarere som om, man har har ønsket at sende et signal til andre russiske spioner om, at det er uattraktivt at spionere mod sit eget land,« siger Splidsboel.

Det var her på en bænk i den sydengelske flække, at den tidligere dobbeltagent Sergeh Skripal og hans 33-årige datter søndag den 4. marts blev fundet bevidstløse og i overhængende livsfare den 4. marts. de var blevet forgiftet med den russiske, militære nervegift Novichok.
Det var her på en bænk i den sydengelske flække, at den tidligere dobbeltagent Sergeh Skripal og hans 33-årige datter søndag den 4. marts blev fundet bevidstløse og i overhængende livsfare den 4. marts. de var blevet forgiftet med den russiske, militære nervegift Novichok. Foto: Matt Dunham
Vis mere

Det russiske parlament tillod i 2006 statslikvideringer af egne statsborgere i udlandet, hvis de er fjender af Rusland.

Sergej Skripal var oberst i den militære russiske efterretningstjeneste GRU, men op gennem 1990'erne og 00'erne var han dobbeltagent og spionerede for briterne mod sit eget land. Han blev anholdt af russerne i 2004, og i 2006 blev han idømt 13 års fængsel for højforrædderi. I 2010 blev han spionudvekslet og har siden boet i Salisbury.

Han kone døde i 2012. Officielt af kræft, men de britiske myndigheder har nu indledt en undersøgelse af hendes jordiske rester, som ligger begravet på kirkegården i Salisbury. Sergej Skripals søn døde 43 år gammel under et besøg i Skt. Petersborg i Rusland.

Tirsdag oplyste den britiske indenrigsminister Amber Rudd, at landets politi og sikkerhedstjenester nu vil efterforske, om Rusland er involveret i en række mistænkelige dødsfald i Storbritannien.

Winterslow. Den 12. marts.
Winterslow. Den 12. marts. Foto: HENRY NICHOLLS
Vis mere

Optrapningen af konflikten mellem Storbritannien og Rusland får imidlertid ingen betydning for Putin op til det russiske valg på søndag, vurderer Splidsboel.

»Jeg har lige siddet og set russisk stats-tv. Her gør man grin med briterne og fraskriver sig ethvert ansvar. Sagen skader ikke Putins valg,« siger han og tilføjer, at den brede russiske befolkning intet problem har med, at der slås hårdt ned på landsforrædere.

Premierminister Theresa  May har stillet russerne et ultimatum om inden midnat natten til onsdag at give en troværdig forklaring på, hvordan en militær, russisk nervegift pludselig bliver brugt til et drabsforsøg i en sydengelsk provinsby. May ser kun to plausible muligheder. Enten har russerne beordret Sergej Skripal dræbt, eller også har Putin ikke styr på sine lagre med nervegift.

»Hvis vi ikke får et troværdigt svar, vil vi konkludere, at der er tale om en handling, hvor den russiske stat ulovligt har brugt magt mod Storbritannien,« sagde hun til det britiske parlament mandag aften.

I videoen herunder ses et uddrag af Theresa Mays tale i parlamentet mandag:

Sagen har sat Theresa May under et hårdt pres, siger redaktør Jason Beattie på det britiske dagblad Daily Mirror til BT.

»Sagen er kæmpestor herovre. Det er en sag, som optager befolkningen. For det er en sag, som handler om vores efterretningstjenester, vores forhold til Rusland, og indenrigspolitisk er det en sag, som presser Theresa May, fordi hun er nødt til at udvise handlekraft over for Rusland. Det er en meget vanskelig sag for hende,« siger han og tilføjer, at May nu skal forsøge at skaffe opbakning til sanktioner mod Rusland hos USA, EU og Nato-allierede, men at det bliver vanskeligt.

  
   Foto: HENRY NICHOLLS (arkiv).
Vis mere

Lige nu spekuleres der i dele af den britiske presse i, om England vil straffe russerne ved at boykotte VM i fodbold i Rusland til sommer, som Putin har lagt meget prestige i. Det anser Jason Beattie imidlertid for usandsynligt.

»Det er mere sandsynligt, at vi vil se nogle sanktioner på diplomatisk niveau, for eksempel ved at Storbritannien udviser et antal russiske diplomater.«

Den analyse deler Flemming Splidsboel.

»Briterne vil sandsynligvis sende et signal om, at drabsforsøget er uacceptabelt ved at udvise et antal russiske diplomater. Men det vil ikke bide på Putin, for han vil svare igen med at udvise lige så mange britiske diplomater af Rusland,« siger han og forudsiger, at forholdet mellem Storbritannien og Rusland vil blive normaliseret inden for overskuelig fremtid.

Sergej Skripal og hans datter er fortsat i kritisk tilstand.

Leif Davidsen: Sagen er ulden

 

Der er noget ved det opsigtsvækkende drabsforsøg på den russiske dobbeltagent Sergej Skripal og hans datter Yulia, som ikke stemmer. Det giver simpelthen ikke mening, at præsident Putin skulle have udstedt en ordre på at dræbe eks-spionen lige op til søndagens forestående præsidentvalg i Rusland og sommerens stort anlagte VM i fodbold i Rusland, som Putin har skudt milliarder af rubler og lige så meget prestige i.

Sådan lyder analysen fra krimiforfatter og tidligere Rusland-korrespondent for DR Leif Davidsen.

»Timingen kunne ikke være dårligere for Putin. Jeg har svært ved at se motivet. Jeg  kan simpelthen ikke se, hvilken fordel Kreml skulle få ved at likvidere - eller forsøge på det - Sergej Skripal  lige nu. Hvorfor skabe en situation, der kan ende med, at England boykotter VM,« siger Leif Davidsen og tilføjer:

»Hvis russerne gerne ville af med Sergej Skripal, kunne de have gjort det, da han sad fængslet i Rusland. Det plejer at være sådan, at man efter nogle år i et russisk fængsel er blevet afhørt så grundigt, at man ikke har mere at fortælle. Da han så blev udleveret til briterne i 2010, er han blevet afhørt af briterne, og er så at sige blevet malket tør. Så plejer man at sige, at en gammel dobbeltagtent kan få lov at gå på græs. Sådan har man altid gjort.«

 

Leif Davidsen, krimiforfatter og tidligere DR-korrespondent i Rusland.
Leif Davidsen, krimiforfatter og tidligere DR-korrespondent i Rusland. Foto: Niels Ahlmann Olesen
Vis mere

I det lys fremsætter Leif Davidsen en spektatulær teori:

 

»Der kan være elementer uden for Kremls kontrol, der vil Putin det ondt,« siger han med henvisning til, at sagen skader Ruslands og Putins omdømme.

At den benyttede nervegift Novichok er under statslig kontrol i Rusland, udelukker ikke at andre kan have fået adgang til den dødbringende gift, påpeger Leif Davidsen.

»Man skal huske på, at Rusland er et af verdens mest korrupte lande, så det er ikke usandsynligt, at andre kan have fået adgang til stoffet. Theresa May har jo også peget på, at der er to muligheder: Enten har russerne gjort det, eller også har de ikke ikke kontrol med deres lagre af nervegiften. Man kan godt forestille sig, at noget gift er blevet solgt på det sorte marked.«

Sagen bliver endnu mere speget af, at briterne ikke nødvendigvis har en interesse i, at sagen bliver fuldt belyst, siger Leif Davidsen.

»Den her spionverden er som at være i et spejlkabinet, hvor man kigger ind i et spejl, men får et forvrænget billede tilbage. Selv på den britiske side er man ikke nødvendigvis interesserede i, at den fulde sandhed kommer for en dag, da man ikke er interesserede i, at offentligheden skal have indblik i, hvordan den her verden fungerer.«

  
   Foto: ADRIAN DENNIS (arkiv).
Vis mere