Lyt til artiklen

Mens Estland, Letland og Litauen i disse dage brækker sovjetiske krigsmonumenter ned, er Rusland nu i den verbale offensiv.

Rusland mener nemlig, at de tre lande behandler sine etnisk russiske borgere som 'andenrangsborgere'.

Det skriver nyhedsberauet Reuters.

Samtidig hævder Rusland, at russisksprogede medier, skoler og børnehavet bliver lukket ned i de tre baltiske lande.

Det russiske udenrigsministerium har kaldt tilgangen fra de tre lande, som alle er medlemmer af både EU og NATO, for 'russofobisk' og 'tæt på fascistisk'.

»Det som som sker i de baltiske lande lige nu, er uacceptabelt for os, og det vil med sikkerhed påvirke vores bilaterale relationer med landene. Relationer som allerede er stærkt svækkede,« skriver landets udenrigsministerium.

Tidligere i august har det russiske udenrigsministeriums talsmand, Maria Zakharova, desuden kaldt de baltiske staters indbyrdes støtte for 'nynazistisk' – et ordvalg, som er ens med den russiske præsident Vladimir Putins, da han argumenterede for, hvorfor han mente, at invasionen af Ukraine i februar i år var berettiget og nødvendig.

En påstand, som både Vesten og Ukraine tilbageviste dengang.

De baltiske lande blev annekteret af Sovjetunionen tilbage i 1940. Efterfølgende blev de besat af Nazityskland for igen at blive en del af den sovjetiske blok frem til 1991.