Mistanken, om at der i september var et udslip fra et gammelt russisk atomkraftværk, bliver forstærket.

London. Ruslands meteorologiske institut bekræfter, at man har fundet unormalt høje koncentrationer af det radioaktive materiale Ruthenium-106 flere steder i landet.

Også de franske myndigheder melder om højere koncentrationer end normalt.

- Undersøgelser af radioaktive gasser på observationsposter i Argajasj og Novogarony har vist Ru-106 mellem den 25. september og 1. oktober, skriver Ruslands meteorologiske institut, Rosgidromet, ifølge The Guardian.

Ved byen Argajasj, der ligger ved den sydlige del af ved Ural-bjergene er der fundet koncentrationer på 986 gange det, der normalt er i naturen.

Argajasj ligger ganske tæt på det gamle atomkraftværk Majak, der bliver brugt til at behandle radioaktivt materiale fra atomkraftværker.

Ifølge Carsten Israelson, der er chefkonsulent ved Nukleart Beredskab ved Beredskabsstyrelsen, får målingerne ikke beredskabets alarmklokker til at ringe.

- Der er ingen sundhedsmæssige problemer ved det her. Der var tale om så små mængder i Danmark, at det kun har akademisk interesse, siger han.

Ingen lande vil vedkende sig at stå for udslippet. De højeste målinger er dog fundet i Rusland.

Miljøorganisationen Greenpeace har derfor bedt den russiske anklagemyndighed om en undersøgelse af en eventuelt skjult ulykke, skriver The Guardian.

Det er ifølge Carsten Israelson ikke sandsynligt, at Ruthenium-106 kommer fra et uheld på et atomkraftværk.

- Hvis det havde været et atomkraftuheld, havde man fundet en blanding af forskellige stoffer. Der er i alle landene kun målt det ene stof, siger han.

Ifølge Carsten Israelson giver det ingen mening, at man snakker om koncentrationer, der er væsentlig højere end det naturlige niveau. Det skyldes, at det radioaktive stof ikke findes i naturen.

Stoffet kan stamme fra oparbejdning af kernekraftbrændsel eller fra fremstilling af radioaktive lægemidler i sundhedssektoren, mener chefkonsulenten

Der er ifølge ham størst sandsynlighed for, at det kommer fra en facilitet, der oparbejder kernekraftbrændsel. Normalt medfører den proces ikke udslip til atmosfæren.

/ritzau/