I løbet af en 12 år lang mission skal "Lucy" besøge otte asteroider og rejse 6,5 milliarder kilometer i rummet.

Den amerikanske rumfartsorganisation, Nasa, har lørdag sendt et rumfartøj af sted på en 12 år lang mission.

Rumsonden "Lucy" skal for første gang udforske asteroider ved Jupiter. Den blev lørdag klokken 05.34 lokal tid sendt ud i rummet fra Cape Canaveral i Florida.

I løbet af den 12 år lange mission skal "Lucy" besøge otte forskellige asteroider og tilbagelægge ikke mindre end 6,5 milliarder kilometer i verdensrummet.

"Lucy" er over 14 meter lang og udstyret med både brændstof og med batterier, der bliver ladet op af solceller. Den vil blive den første soldrevne rumsonde, der flyver så langt væk fra Solen.

Rumsonden skal undersøge de såkaldte Jupiter-trojanere. Det er asteroider, der befinder sig i planeten Jupiters tyngdefelt.

Nasa håber, at missionen vil give nye indsigter i, hvordan planeterne og vores solsystem opstod.

- Hver eneste af de asteroider, hver eneste af de uberørte prøver, udgør en del af solsystemets historie og vores historie, siger Thomas Zurbuchen, viceadministrator ved Nasas rummission.

"Lucy" skal undersøge i alt otte asteroider. Det er flere end nogen rumsonde tidligere har gjort.

De otte er dog kun en brøkdel af de omkring 7000 asteroider, der menes at udgøre Jupiter-trojanerne.

Rumsonden kommer ind for 400 kilometers afstand af de asteroider, den skal undersøge. Den største af dem er 95 kilometer i diameter.

Om bord på "Lucy" er avancerede instrumenter og antenner, der skal udforske asteroidernes masse, sammensætning, tæthed og andet.

/ritzau/AFP