Mens kronprinsesse Mary taler om ligestilling og mødredødelighed i Burkino Faso, besøger kronprins Frederik de danske styrker i Irak.

Kronprinseparret har de seneste par dage været uden for de danske grænser med hver deres mission. Kronprins Frederik i Irak og kronprinsesse Mary i Burkina Faso.

Kronprinsessen er afsted sammen med udenrigsminister Kristian Jensen (V), og de har sammen besøgt klinikker og organisationer, der arbejder for kvinders ret til at bestemme over egen krop som optakt til konferencen ’Women Deliver’ i maj.

Torsdag besøgte de blandt andet Schiphra Centret, der opererer kvinder for sygdommen fistula. Det er en fødselskomplikation, hvor urin og afføring konstant siver fra kvinden. På grund af lugten oplever kvinderne at blive udstødt af samfundet.

På et andet center mødte de andre udstødte kvinder, der er beskyldt for hekseri. I det vestafrikanske land bekræftes en mistanke om en kvindelig heks, ved at man halshugger en høne og lader den løbe rundt, indetil den falder. Lander hønen med benene oppe, er kvinden heks.

Maskulin karakter

Kronprinsens visit i Irak havde mere maskulin karakter. På Asad Air Base i det vestlige Irak har danske soldater de seneste år stået for træning af irakiske styrker.

Han ankom natten til onsdag, og kort efter solopgang spiste han morgenmad med de danske soldater og blev opdateret på den seneste udvikling i området.

Herefter var Kronprinsen rundt i samtlige danske enheder, hvor han blandt andet fik en snak med soldaterne om den fysiske udfordring ved mange timers vagt. Inden dagen blev afsluttet med et grillarrangement, nåede han også forbi felthospitalet og træningsområderne i udkanten af basen.