Her ses Peter Turkson ved sin udnævnelse til kardinal i 2003 på knæ foran Johannes Paul II.
Her ses Peter Turkson ved sin udnævnelse til kardinal i 2003 på knæ foran Johannes Paul II. Foto: VINCENZO PINTO
Mens USA har deres første sorte præsident Barack Obama, er en tilsvarende revolution måske på vej i den katolske kirke.
 
Således peger de fleste iagttagere, eksperter og bookmakere lige nu på Ghanas sorte kardinal, Peter Kodwo Appiah Turkson som den næste pave - Pave Benedikts efterfølger.
 
Den 85-årige Benedikt har som bekendt afsløret, at han træder fra 28. februar.
 
Nu skal en samling af 92 kardinaler fra hele verden (den såkaldte konklave) vælge en ny pave. Og da den 64-årige kardinal Turkson allerede var blandt favoritterne, da Pave John Paul II døde i 2005, er hans plads på toppen af tronfølgerlisten kun naturlig.
 
Men Ghanas kardinal er ikke som mange af sine ældre kollegaer.
 
Ikke alene har Turkson i årevis argumenteret for en sort pave. Han har i sine udtalelser også vist stor tolerance for homoseksuelle forhold. Han er forsigtig i sin snak omkring abort. Og Turkson mener ikke, at der er noget galt i at ægtefæller, hvoraf den ene lider af AIDS, benytter kondomer.
 
Det lyder måske ikke specielt radikalt i almindelige danske ører. Men hvis valget falder på den canadiske kardinal Marc Ouellet, der er nummer to på de fleste bookmakeres tronfølgerliste, så får piben en helt anden lyd.
 
Således mener 68-årige Quellet, at abort aldrig bør finde sted - Også hvis graviditeten skyldes voldtægt.
 
Processen, der skal føre til valget af en ny pave, starter 24. marts - en lille måned efter Pave Benedikt fratrædelse. Og de fleste iagttagere regner med, at den katolske kirke har en ny leder før påske, 31. marts.
 

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.