De egyptiske demonstranter får nu deres vilje med et opgør med landets tidligere leder, siger dansk ekspert.

Egyptens demonstranter har længe krævet et retsopgør med den tidligere leder af landet, Hosni Mubarak, og hans familie, og efter hans to sønner tirsdag er blevet anholdt, er det opgør nu gået ind i sin indledende fase.

Det vurderer Jakob Erle, direktør for Det Dansk-Egyptiske Dialoginstitut i Kairo.

- Det er helt klart et tegn på, at retsopgøret er ved at begynde. Det er den eneste måde, man kan forstå det her på. Men hvordan det ender, afhænger blandt andet af styrkeforholdet mellem demonstranterne og militæret, siger han.

Mubaraks to sønner er anklaget for at have opildnet politiet til at åbne ild mod demonstranter under revolutionen, som varede fra den 25. januar til den 11. februar. Op mod 800 mennesker blev dræbt under opstanden.

Samtidig er der forlydender om, at myndighederne efterforsker korruptionsanklager og sager om magtanvendelse mod demonstranter under oprøret, oplyser det statslige tv i Kairo.

Hosni Mubarak selv er overført til intensiv behandling på et hospital i Sharm el-Sheikh, efter han fik hjerteproblemer under en afhøring. Derfor kan det ende med, at en retssag mod ham bliver umulig.

Men selvom det skulle ske, er det lige så vigtigt for demonstranterne, at Mubaraks to sønner bliver stillet til ansvar.

- Retssagen mod sønnerne vil fortsætte under alle omstændigheder, og vreden i befolkningen retter sig lige så meget mod dem, siger Jakob Erle.

Selvom den tidligere præsident og hans familie nu skal stå til regnskab for deres handlinger, vil befolkningen fortsætte med at stille krav til forandring.

- De vil kræve ophævelse af undtagelsestilstanden. Samtidig vil de have deres retsstilling sikret, fordi der har været tilfælde af, at demonstranterne er blevet tiltalt for at demonstrere og for at kritisere hæren, siger han og fortsætter:

- At de bliver tiltalt, er endnu et skridt i retning af forandring i landet. Men hvor mange forandringer, der vil komme, er endnu for tidligt at spå om.

/ritzau/