Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Det er slut for Madison Cawthorn, nærmest inden det for alvor kom i gang.

Den Trump-støttede republikaner blev natten til onsdag vraget af sine egne. Og han har efter alt at dømme udelukkende sig selv at takke for, at det kun bliver til en enkelt periode i Kongressen.

På kun få måneder er han gået fra at ligne til en kommende stjerne hos det republikanske parti til at være sølet ind i så mange skandaler, at selv hans partifæller ville af med ham.

Eksemplificeret ved den republikanske senator Thom Tillis, der har kaldt Madison Cawthorns opførsel for »absurd og pinlig«.

Madison Cawthorn takker sin støtter efter nederlaget.
Madison Cawthorn takker sin støtter efter nederlaget. Foto: MAYA CARTER/USA TODAY NETWORK
Vis mere

Men hvordan kunne det gå så galt for Madison Cawthorn, der i 2020 blev valgt ind i Kongressen som det yngste medlem i mere end 50 år? Han fyldte faktisk først 25 år, som er minimumsalderen for at kunne blive valgt til Repræsentanternes Hus, undervejs i sin valgkampagne.

Jo, i virkeligheden blev det begyndelsen til enden, da han sidst i marts optrådte i podcasten 'Warrior Poet Society' og kom med to spektakulære – og udokumenterede – udtalelser:

For Madison Cawthorn fortalte, at han i Washington både var blevet inviteret til sexorgier og havde set andre politikere med »bunker af kokain foran sig«. I begge tilfælde vel at mærke republikanske politikere, han tidligere »havde set op til«.

Mens den republikanske senator Richard Burr mente, at Madison Cawthorn »til enhver tid er en skamplet« for partiet, udløste det videre en øjeblikkelig og offentlig reprimande fra Kevin McCarthy, der leder republikanerne i Repræsentanterne hus:

Madison Cawthorn har flere gange talt ved Donald Trumps store vælgermøder.
Madison Cawthorn har flere gange talt ved Donald Trumps store vælgermøder. Foto: Chris Seward
Vis mere

»Jeg har fortalt ham, at jeg mistet tilliden til ham. At han skal gøre sig fortjent til at få den igen,« lød det.

Men det gjorde Madison Cawthorn ikke ligefrem.

For skandalerne eskalerede bare efterfølgende omkring den unge politiker, der har siddet i kørestol siden en bilulykke i teenageårene.

Han blev igen stoppet af politiet, fordi han kørte for hurtigt i sin bil. Han blev igen stoppet i en lufthavn med et ladt skydevåben.

Han tog et andet standpunkt end de fleste andre og kaldte den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, for en »slyngel«.

Og så dukkede der desuden billeder op af Madison Cawthorn, der var iført en bh til en fest. Og der dukkede en video op, hvorpå han splitternøgen gned sit underliv mod en anden mands hoved. Selv forklarede han, at det var gamle optagelser, og at det var for sjov.

Undervejs besluttede han sig også for at stille op i et andet distrikt, end han i 2020 blev valgt fra, inden han i sidste ende ombestemte sig.

Madison Cawthorn har selv kaldt fremkomsten af de mange uheldige historier for en smædekampagne, men tirsdag faldt dommen så i det republikanske opstillingsræs i North Carolinas 11. distrikt.

Madison Cawthorn taler til den republikanske kongres CPAC.
Madison Cawthorn taler til den republikanske kongres CPAC. Foto: OCTAVIO JONES
Vis mere

Her vandt Chuck Edwards lige akkurat over Madison Cawthorn, og han bliver nu manden, der til november skal kæmpe om sædet i Repræsentanternes Hus mod Jasmine Beach-Ferrara, der tirsdag vandt det demokratiske udskilningsløb i distriktet.

Hvad Madison Cawthorns fremtid bringer, vides endnu ikke.

Andre læser også