Med et tov bundet rundt om kroppen gik Anders Behring Breivik lørdag rundt på Utøya for detaljeret at forklare politiet, hvordan han iskoldt havde dræbt 69 mennesker.

Breiviks ophold og hans forklaringer på øen tog otte timer, men det var få i lokalområdet, der forstod, at massedrabsmanden var tilbage.

Godt nok studsede en del over de mange politibåde i fjorden, men ifølge den norske avis VG, der observerede hændelserne inde fra fastlandet, skærmede politiet Breivik, så det var svært at opdage, hvad der egentlig foregik.

Klokken 14.02 ankom den terrorsigtede 32-årige til Utvika, hvorfra han helt som på drabsdagen, fredag den 22 juli, blev fragtet over til øen på færgen MS Thorbjørn.

Af sikkerhedshensyn havde politiet bundet et tov rundt om Breivik, så han ikke kunne løbe væk eller kaste sig ud fra en klippe. Han var også iført fodlænker og håndjern, og tungt bevæbnet politi var til stede både omkring Breivik og i byen Utvika.

Over øen svævede en politihelikopter, der skulle sikre, at der ikke lå hverken venner eller fjender af Breivik gemt på den lille ø.

Da færgen lagde til ved Utøyas lille bådebro, begyndte Breivik ifølge den norske avis at gennemgå hvert enkelt drab. Hvordan han ikke langt fra bådebroen skød de første to ofte, der tilsyneladende havde fattet mistanke, og hvordan han derfra begyndte på sit forfærdelige mordertogt rundt på øen.

Se hele VG's video af forløbet her:

Og ifølge Breiviks forsvarer Geir Lippestad kan han huske hver enkelt episode godt.

Samtidig filmede to civilklædte betjente rekonstruktionen. der senere skal bruges i retssalen.

Øen Utøya har været lukket for offentligheden, siden Arbeiderpartiets sommerlejr blev afbrudt af de tragiske drab, men inde på fastlandet lægger folk stadig blomster til minde for de 69 hovedsageligt unge, som blev myrdet af Breivik.

Blomster, som Breivik selv passerede i en sølvgrå Ford Mondeo med tonede ruder, inden han trådte op på færgen for at sejle over til øen.