Maliske styrker er med hjælp fra franske soldater på vej mod oprørernes højborg.

MALI: Franske og maliske styrker er rykket frem i den nordlige del af Mali og har generobret byen Hombori, der ligger omkring 160 kilometer syd for oprørernes højborg i byen Gao efter franske luftangreb har drevet oprørene tilbage, fortæller militærkilder til Al Jazeera.

Tidligere angreb franske kampfly oprørernes stillinger herunder brændstoflagre og ammunitionslagre nær Gao.

Der er samtidig rapporter om, at det er lykkedes oprørerne at ødelægge en vigtig broforbindelse mellem den østlige af landet og nabolandet Niger, hvorfra afrikanske tropper planlagde at åbne en front mod oprørerne.

Broen befinder sig i byen Tassiga og er den hurtigste vej mellem Niger og oprørernes stillinger i Gao. Den spænder over en kløft, men er ifølge maliske myndigheder ikke den eneste vej over.

Flere afrikanske lande har lovet militærhjælp til den maliske regering i kampen mod oprørerne.

Fredag bad den Afrikanske Union FNs Sikkerhedsråd om at tillade øjeblikkelig logistisk hjælp , så en styrke på 6.000 soldater kan blive indsat hurtigt.

Samtidig bad man om hjælp til civile observatører, der skal kontrollere om menneskerettighederne overholdes i de områder, som bliver generobret af regeringsstyrkerne. Flere menneskerettighedsgrupper har anklaget den maliske hær for grove tilfælde af misbrug.

Islamister erobrede et stort område i den nordlige Mali sidste år og indførte strenge sharialove. Den 11. januar greb Frankrig aktivt ind i konflikten med kampfly for at forhindre oprørene i at rykke frem mod syd.

FN vurderer, at mere end 7.000 civile er flygtet til nabolandene siden den 10. januar.

BNB

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.