En journalist er angiveligt dræbt på saudiarabisk konsulat. USA vil tøve med konsekvenser, vurderer redaktør.

København. Sagen om den forsvundne saudiske journalist Jamal Khashoggi får næppe store konsekvenser for USA's forhold til Saudi-Arabien.

Det vurderer Philip Christian Ulrich, der er udenrigsredaktør på netmediet Kongressen.com, der skriver om amerikanske forhold.

- Det er svært at se et brud eller en svær straf af det saudiarabiske styre som konsekvens af denne her sag.

- USA har simpelthen for mange interesser, som man i højere grad vil tage hensyn til end drabet på en journalist, vurderer redaktøren.

USA har sendt udenrigsminister Mike Pompeo til Saudi-Arabien, og landets udenrigsministerium har oplyst, at landet gør en indsats for at finde ud af, hvad der er sket med journalisten, som blandt andet skriver for Washington Post.

Udenrigsredaktøren forklarer, at der i sagen har været et stort politisk pres fra den amerikanske kongres for at få sagen undersøgt.

- Han (Trump, red.) skal i sidste ende se ud som om, at han tager det meget alvorligt.

- Han sagde i går, at der nok var tale om nogle (gerningsmænd, red.), som arbejdede, uden at styret i Riyadh vidste det. Hvis man beslutter sig for at støtte den historie, vil der ikke være nogen grund til at straffe styret i Riyadh, siger han.

Philip Christian Ulrich forklarer, at USA har lagt det meste af sin strategi i Mellemøsten an på Saudi-Arabien og Israel. Desuden har amerikanerne store økonomiske interesser i landet.

- Der er en stor våbenaftale, hvor Saudi-Arabien skal købe for over hundrede milliarder dollar våben af amerikanerne, siger redaktøren.

Khashoggi har skrevet kritisk om Saudi-Arabiens politik i blandt andet The Washington Post og i arabiske medier.

De tyrkiske myndigheder frygter, at han er blevet dræbt på konsulatet i den tyrkiske storby Istanbul.

Fannie Agerschou-Madsen, der er ekstern lektor på Københavns Universitet, fortæller, at Saudi-Arabien heller ikke kan forvente konsekvenser fra de omkringliggende lande.

Hun nævner, at blandt andet Bahrain, Libanon og Egypten har udtrykt støtte.

- De er økonomisk afhængige af Saudi-Arabien. De er kommet med udmeldinger om tiltroen til Saudi-Arabien. Der er ikke mange af dem, som direkte forholder sig til beskyldningerne om mordet på Khashoggi, siger lektoren.

/ritzau/