En ny rapport fra Red Barnet konkluderer, at 25 børn dagligt er døde eller såret i krig de seneste ti år.

Begræns brugen af eksplosive våben. Og stop salget af eksplosive våben til aktører, der leverer våben til grupperinger, som ikke følger krigens love.

Den opfordring kommer Red Barnet med til verdens regeringer fredag, hvor en rapport fra nødhjælpsorganisationen offentliggøres.

Rapporten - der handler om børn i verdens krigs- og konfliktzoner - konkluderer, at omkring 93.000 børn de seneste ti år er døde eller alvorligt såret i konflikt eller krig. Det svarer til 25 børn om dagen.

- Rapporten har en meget nedslående konklusion. Det er blevet farligere at være barn i krig de seneste ti år, siger Red Barnets generalsekretær, Johanne Schmidt-Nielsen.

I rapporten er der fokus på eksplosive våben, som alene i 2019 stod for 37 procent af alle 10.294 drab eller lemlæstelser på børn.

- Eksplosive våben er farlige for alle, men specielt børn. Dels er børn nysgerrige, og kan finde på at samle for eksempel miner op.

- Derudover betyder det faktisk også noget, at børn er små. For de er fysisk tættere på eksplosionen, forklarer generalsekretæren.

I weekenden er der G20-topmøde i Saudi-Arabien, og det er netop de magtfulde nationer, Red Barnet ønsker, tager handling.

- Mødet ligger en dags kørsel fra Yemen, hvor der lige nu udfolder sig en af de værste humanitære kriser mod børn.

- Tænk, hvad verdens 20 mest magtfulde lande kunne udrette, hvis de besluttede sig for, at status quo er uacceptabel, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Selv om rapporten er spritny, er der ikke tal med for 2020. Derfor frygter Red Barnet, at en lignende rapport næste år kan være endnu værre.

- Vi opfordrer verdens regeringer til at sikre, at der er finansiering til at hjælpe udsatte børn, men budgetterne er udsultede på nuværende tidspunkt.

- Det betyder, at børn ikke har adgang til blandt andet sundhedsbehandling, hvis de bliver såret.

- Vi frygter, at budgetterne bliver endnu lavere på grund af covid-19, da bruttonationalproduktet i mange lande falder, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

/ritzau/