Eva og Hans Rausing blev gift i den svenske kirke i London i oktober 1992.
Eva og Hans Rausing blev gift i den svenske kirke i London i oktober 1992. Foto: HANDOUT

Milliardærfruen Eva Rausings død af en overdosis i maj vakte opsigt over hele verdenen. Men den stenrige Tetra Pak-familie var ikke overraskede. I årevis havde Hans og Eva Rausing nemlig i levet i et utroligt svineri, dybt belastet af et vanvittigt stofmisbrug, fortæller et af familiemedlemmerne, der nu bryder tavsheden

I flere uger lå milliardærfrue Eva Rausing sidste forår død i sit hjem i London omgivet af en fluesværm. Først da Eva Rausings mand, Teatra Pak-arvingen Hans Rausing, var blevet anholdt med bilen fuld af stoffer, ransagede politiets parrets hjem den 10. juni og fandt det forrådnede lig.

Men det svineri, der mødte politiet dengang var tilsyneladende ikke nyt. Rådden mad under sengen var ikke noget særsyn hos Hans Rausing. Det fortæller hans søster Sigrid Rausing i en klumme i den britiske avis The Guardian.

BRITAIN-RAUSING/

Med kronikken er det første gang, at et medlem af det svenske papkarton-dynasti offentligt taler ud om Eva Rausings død og det rige pars vilde stofmisbrug.

- Han (Hans Rausing, red.) havde fået udskrevet nok morfin, fik vi senere at vide, til at dræbe en lille hest, fortæller Sigrid Rausing i kronikken, hvor hun også langer ud efter politiet og systemet for ikke at have gjort nok for at redde hendes bror.

Før Eva Rausing lig blev fundet, havde Hans Rausing i ugevis nægtet både familie og tjenestepiger adgang til det værelse, hvor liget befandt sig. Ingen vidste derfor med sikkerhed, at milliardærfruen var død.

Det var i dette byhus til en anslået værdi af 700 millioner kroners i Londons fashionable Belgravia-kvarter, att Eva lig lå i flere uger.

Men Hans Rausings særheder begyndte lang tid før. For allerede for 25 år siden havde han et misbrugsproblem, og det fortsatte, efter han mødte Eva i 1990 på et behandlingscenter for stofmisbrugere.

- Jeg så min bror og Evas liv gå ned ad bakke, grebet af et ukontrollerbart begær, der førte dem ind i en verden, hvor ingen til sidst kunne følge med dem, fortæller søsteren, der tilføjer, at det for familien var overvældende at følge parrets deroute.

BRITAIN-RAUSING

Sigrid Rausing fortæller også, at familien gang på gang forsøgte at redde Eva og Hans gennem endeløse mails, telefonsamtaler og møder, men at der hele tiden opstod nye problemer.

I en periode boede Hans Rausing hos sin søster, og der fandt hun for alvor ud af, hvor uhumsk han levede.

- Jeg troede, at den måde, han levede på - med tallerkener med rådden mad under sengen, og skidt under fingerneglene - at det blot var ham. Skidtet var heroin. Det forstod jeg ikke, skriver søsteren, der mener, at stofmisbrug skal afkriminaliseres. I stedet for at sende misbrugerne i fængsel, bør man sende dem i behandling, skriver Tetra Pak-arvingen, der i dag selv er bosat i London, hvor hun arbejder som forlægger og driver fonden Sigrid Rausing's Trust.

Eva og Hans Rausing var også lykkelige - ind imellem.

- Hvis vi i stedet definerer misbrug som en mental sygdom, burde det være lettere at afkriminalisere stoffer. Det bør være lettere at indlægge misbrugere, hvis der frygtes for deres helbred, skriver Sigrid Rausing, der fortæller, at Hans Rausing var så dårlig af abstinenser, da han blev anholdt, at politiet måtte give ham en panodil-pille

Familien

Hans Rausing blev efter sin kones død i første omgang sigtet for drab, men den sigtelsen blev sidenhen frafaldet. I stedet er han sigtet for have undladt at informere myndighederne om hustruens dødsfald og dermed forhindre en anstændig begravelse. Hans Rausing slap sidenhen for  en fængselsstraf mod, at han lod sig indlægge på en afvænningsklinik. .

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.