Den amerikanske præsident Donald Trump og de mennesker, der støtter ham fuldt og helt, minder i høj grad om en kult, der blindt følger en karismatisk kultleder.

Det skriver professor og forfatter Reza Aslan i klummen 'Donald Trumps farlige kult,' som er udgivet i Los Angeles Times.

»Jeg bruger ordet 'kult' i nedsættende forstand, hvor det henviser til en snæversynet social gruppe, der er bundet sammen af ekstrem hengivenhed til en karismatisk leder,« skriver Reza Aslan i klummen med hentydning til Donald Trump og hans støtter.

Reza Aslan påpeger blandt andet, hvordan Trumps politiske vælgermøder har mindet mere om såkaldte religiøse 'vækkelsesmøder', når man har fået store grupper mennesker til eksempelvis at råbe 'Lock her up' (Spær hende inde, red.) om Hillary Clinton.

Derudover fremhæver Aslan, hvordan det også er kendetegnende for en kult, at dens følgere blindt tror på lederens ord - også selvom det er forkert. Det samme gør sig ifølge Reza Aslan gældende i eksemplet Donald Trump og hans tilhængere.

»Den myndighed, som en kultleder udøver, kommer fra hans selvskrevne rolle som den eneste sande informationskilde for sine tilhængere. Konkurrerende ideer og fakta er ikke bare forkerte; de er dæmoniske,« skriver Reza Aslan og henviser blandt andet til, hvordan Donald Trump ofte ynder at referere til diverse medier som 'fake news' (falske nyheder red.).

Det er langtfra første gang Reza Aslan offentligt kritiserer Donald Trump.

Aslan er især i USA en offentlig kendt person, der har skrevet flere bøger om religiøse temaer, og han har tidligere på året haft sit eget program 'Believer' på CNN. Programmet skulle egentlig være fortsat, men CNN valgte at droppe programmet og Aslan i juni, efter han i et tweet kaldte Trump for 'et røvhul' og 'pinlig for menneskeheden'. Udbruddet fra Aslan kom i kølvandet på, at Trump havde kritiseret Londons borgmester Sadiq Khan efter terrorangrebet på London Bridge.

Siden har Aslan været ude og undskylde sit ordvalg, mens han stadig har stået fast på retten til at udtrykke sin holdning til Donald Trump.