Donald Trump blåstempler nynazister og højrenationalister med sine udtalelser om Charlottesville, mener en række amerikanske kommentatorer, som er dybt bekymrede over præsidentens udtalelser om raceurolighederne, hvor tre mennesker mistede livet.

Billederne - og ikke mindste ordene - fra Trumps pressemøde i Trump Tower tirsdag vil gå over i historien:

Trump stod foran den selvsamme guldelevator i sin New York-skyskraber, hvor han to år tidligere erklærede, at han ville gå efter landets højeste embede, jobbet som verdens mægtigste mand, USAs præsident.

Donald Trump ved pressemødet onsdag i Trump Tower i New York.
Donald Trump ved pressemødet onsdag i Trump Tower i New York. Foto: Drew Angerer
Vis mere

Der er allerede løbet meget vand i åen siden, men efter et turbulent halvt år i spidsen for verdens eneste supermagt, havde mange amerikanere nok håbet, at Trump efter raceurolighederne i Virginia i weekenden ville vise sig som en stærk og samlende leder, der ville lægge en dæmper på gemytterne.

Men da Trump tirsdag for tredje gang forholdt sig til de uhyggelige scener fra demonstrationerne i sydstatsbyen, lykkedes det ham tværtimod at skabe endnu mere had og vrede. Det skete, da han endnu engang understregede, at begge sider i demonstrationen havde optrådt voldeligt og bærer skylden for, at urolighederne krævede dødsofre.

»Jeg mener, der er skyld på begge sider. Det er jeg overhovedet ikke i tvivl om,« sagde præsidenten blandt andet og tilføjede:

»Der var en gruppe på den ene side, som var ond. Der var en gruppe på den anden side, som også var meget voldelig. Der er ingen, der vil sige det, men jeg siger det lige nu.«

»De kom mod hinanden med køller. Det var frygteligt at overvære,« fortalte præsidenten, som egentlig havde inviteret pressen for at fortælle om sin nye trafikpolitik.

Hundredevis af hvide nationalister, ny-nazister, Ku Klux Klan og medlemmer af 'alt-right'-bevægelsen stødte i weekenden sammen med en venstreorienteret moddemonstration i Charlottesville i delstaten Virginia.
Hundredevis af hvide nationalister, ny-nazister, Ku Klux Klan og medlemmer af 'alt-right'-bevægelsen stødte i weekenden sammen med en venstreorienteret moddemonstration i Charlottesville i delstaten Virginia. Foto: CHIP SOMODEVILLA
Vis mere

Budskabet minder om en udtalelse, præsidenten kom med umiddelbart efter, at en bil ført af en højreekstremist lørdag var pløjet ind gennem den venstreorienterede moddemonstration og dræbte en kvinde.

En række højreorienterede grupper var rasende over planerne om at fjerne en statue af sydstatsgeneralen Robert E. Lee, en markant officer under den amerikanske borgerkrig. Over for dem stod en moddemonstration bestående af såkaldte antifascister.

Dengang sagde præsidenten, at volden kom 'fra mange sider.'

Præsidentens seneste udtalelser får hårde ord med på vejen fra Trumps modstandere, men også en række republikanere har taget afstand fra dem.

Også blandt Trumps onde ånd nummer et, pressen, vækker de forargelse.

Flere analytikere påpeger, at Trump sidestiller nynazisterne med dem, som kæmper mod nynazisterne, og med sine udtalelser gør dem til lige gode om det.

Washington Posts kommentator Dana Milbank mener, at Trump med sine udtalelser konkluderer, at de, der demonstrerede mod ny-nazisterne var lige så slemme som ny-nazisterne.

Han hæfter sig også ved, at Trump om statuen af Robert E. Lee sagde:

»Men det var ikke alle disse mennesker, som var ny-nazister, tro mig. Det var ikke alle de mennesker, der var hvide racister, overhovedet. De mennesker var der også, fordi de ville protestere over fjernelsen af en statue af Robert E. Lee,« sagde præsidenten og fortsatte ufortrødent:

»Så i denne uge er det Robert E. Lee. Gad vide, om det er George Washington næste uge? Og Thomas Jefferson ugen efter?«

På den måde mener Dana Milbank, at Trump satte nazisterne på sammen moralske niveau som anti-nazisterne, blandt andet ved at sidestille to af USA Founding Fathers med sydstatsgeneralen Robert E. Lee, som i dag bliver set som et symbol på racisme og USAs fortid som slavenation.

Dana Milbank mener, at Det Hvide Hus på den måde bliver et talerør for den stærkt højrenationalistiske bevægelse 'alt-right.'  En bevægelse, som præsidentens særlige rådgiver, Stephen Bannon, i parantes bemærket, var talerør for i sin tid som redaktør på tidsskriftet Breitbart.

»Det ligner mere og mere De Hvide Nationalisters Hus,« skriver Dana Milbank.

Antifascister i klammeri med en højreorienteret demonstration i Charlottesville. 
Antifascister i klammeri med en højreorienteret demonstration i Charlottesville.  Foto: CHIP SOMODEVILLA
Vis mere

Stephen Collinson fra CNN er nervøs for de længererækkende konsekvenser af præsidentens udtalelser. Under overskriften 'En historisk Trump nedsmeltning' skriver han:

»Det var en opvisning, som hurtigt opildnede hvide nationalistiske grupper, og som øgede racespændingerne og frygten i landet.«

Han mener, at præsidenten med sine udtalelser på pressemødet gav carte blanche til den racistiske og neo-nazistiske bevægelse.

»I den lange og hårdtprøvede historie om en nation, som stadig prøver at arbejde sig gennem sin komplicerede historie om race, så vil Trump nedsmeltning stå som et øjeblik revet ud af de mørkeste sider af historien og ført videre til det 21. århundrede.«

»I den proces virker det som om, han har abdiceret fra den traditionelle præsidentrolle som den moralske stemme for landet og for resten af verden.«