Frankrig afviser trods appeller at komme den trængte præsident i Den Centralafrikanske Republik til undsætning, mens oprørsstyrker nærmer sig hovedstaden. FN evakuerer det meste af sit personale i landet, og USA opfordrer også sine statsborgere til at komme væk.

CENTRALAFRIKANSKE REPUBLIK: Præsidenten i Den Centralafrikanske Republik (CAR), Francois Bozize, står internationalt isoleret i sin og regeringens kamp mod den oprørsstyrke, der truer med at indtage hovedstaden, Bangui.

Hverken Frankrig eller USA har trods præsidentens appeller planer om at gribe ind. FN er i færd med at evakuere hovedparten af sit personale fra landet, og nabolandet Chad er det eneste, der har sendt forstærkninger - 150 mand - til CAR, skriver Reuters,

Frankrig har som tidligere kolonimagt udstationeret en mindre styrke på 250 mand i CAR til at forsvare franske interesser, herunder ambassaden i Bangui, men den franske præsident Francois Hollande gjorde det torsdag klart, at hans centralafrikanske navnefælle og kollega ikke skal regne med fransk indgriben:

- De dage er forbi. Når vi er tilstede, er det ikke for at beskytte et regime, men for at beskytte vores statsborgere og nationale interesser. Ikke for at blande os i interne affærer, lød det fra præsident Hollande.

Op mod 1.200 franske statsborgere opholder sig i CAR.

USA har opfordret alle sine statsborgere til at forlade CAR, og udenrigsministeriet kalder udviklingen dybt foruroligende.

Sikkerhedssituationen i det ressourcerige CAR har gennem mange år været ustabil, men den aktuelle konflikt går tilbage til 2003, hvor Francois Bozize kom til magten, men hvor en oppositionsgruppe med tre fraktioner under navnet forkortelsen Seleka begyndte en væbnet opstand.

Flere hundred tusinde blev drevet på flugt, mens oprørerne som nu erobrede flere store byer, indtil en fredsaftale mellem regeringen og oprørerne i 2007 satte en stopper for kampene. Det skete blandt andet med et løfte om, at oprørerne ville blive belønnet kontant for at nedlægge våbnene.

Det løfte har Francois Bozize efter oprørernes opfattelse ikke holdt, og derfor har de startet en offensiv på motorcykler og i pickup trucks og bevæget sig ud i landet for at genoptage kamphandlingerne.

Onsdag besluttede oprørerne, der står 75 kilometer fra hovedstaden. midlertidigt at stoppe offensiven for at give regeringen mulighed for at søge en forhandlingsløsning. Inde i hovedstaden gik indbyggere imidlertid både amok og i panik og angreb den franske ambassade og et Air France-kontor med krav om, at de franske sikkerhedsstyrker skulle gribe ind mod oprørerne.

Frankrigs væsentligste økonomiske og sikkerhedsmæssige interesse i CAR er uranminerne i landets nordlige del, hvorfra Frankrig henter råstoffet til sine atomkraftværker.

Den Centralafrikanske Republik huskes også for at have huset en af Afrikas mest infame diktatorer, Jean-Bedel Bokasso, der i 1976 udnævnte sig til kejser, personligt myrdede skolebørn, der ikke ville gå med T-shirts med hans portræt, og vidt og bredt blev anklaget for kannibalisme.