En 14-årig asylansøger fra Syrien, der er gravid med sit andet barn, har bragt de norske myndigheder i vildrede.

Politiet er dog nået frem til, at der skal indledes en efterforskning mod hendes 23-årige mand, der sammen med sin gravide barnebrud og deres fælles søn på 18 mdr. ankom til Østfinnmark i den nordligste del af Norge for et par uger siden.

En socialantropolog opfordrer imidlertid til, at myndighederne accepterer barnebrude som en del af kulturen blandt asylansøgere fra visse lande. Hun mener, at det unge par bør støttes bedst muligt i deres samliv. En problematik, der også kan vise sig aktuel i andre europæiske land med flygtningetilstrømning.

Se også: Chok: Udviste Almedin og familien sendt til Bosnien i al hemmelighed

Ifølge Dagbladet i Norge ankom det unge par til Kirkenes i det nordøstlige hjørne af Norge for godt to uger siden. Det lokale politi har grublet over, hvordan man skulle stille sig i sagen, men er nået frem til, at man vil undersøge, om der kan være juridisk grundlag for at betragte den unge piges graviditet som et resultat af seksuelt misbrug.

»Vi har ændret synspunkt undervejs. Det skyldes de oplysninger, der foreligger i sagen. Vi vil indlede en strafferetslig undersøgelse samtidig med, at andre myndigheder også ser på sagen,« oplyser politiadvokat Jens Bernhard Herstad i Østfinnmark til den statsejede nyhedskanal NRK.

Tidligere havde det lokale politi meldt ud, at man ikke ville forsøge at få straffet den 23-årige mand, der i to omgange har gjort den nu 14-årige pige gravid. Ifølge den første melding fra politiet havde den meget unge familie mere gavn af at have et støtteapparat rundt om sig.

Ifølge den norske socialantropolog Unni Wikan kan de norske myndigheder lige så godt begynde at indstille sig på også at skulle håndtere andre lignende sager i fremtiden, hvor der vil dukke barnebrude op mellem asylansøgerne.

»Norge må langt hen ad vejen acceptere, at mindreårige flygtningepiger er gift og får børn,« siger hun. Socialantropologen understreger, at hun ikke forsvarer, at helt unge piger bliver giftet bort. Men det er hendes opfattelse, at pigerne kan bliver endnu hårdere ramt, hvis myndighederne griber ind og afbryder ægteskabet.

»Ifølge traditionen og ifølge islam tilhører børnene faderens familie. Generelt er skilsmisse ikke velset, så hvis pigen har det godt i ægteskabet, bør norske myndigheder støtte op om familien - også selv om hun er en barnebrud,« fortsætter Unni Wikan.

Kultursociologen understreger, at situationen er en anden, hvis pigen bliver udsat for vold.