Mens de udenlandske aviser har været hurtige til at kritisere det norske politis indsats mod Anders Breivik på Utøya, har de norske medier været tilbageholdende. Det er slut nu.

- Vi har ventet med at kritisere politiet, fordi sorgen skulle bearbejdes først, forklarede en talsmand for den norske statslige tv-kanal, NRK, forleden.

Men næsten en måned efter terrorangrebene 22. juli, hvor Breivik dræbte 77 mennesker på Utøya og i Oslo, har de norske journalister omsider åbnet blokken med kritiske spørgsmål.

Blandt andet i avisen Dagbladet, der har talt med kilder centralt placeret i politiet, der kritiserer myndighedernes langsomme indsats, inden Breivik blev stoppet på Utøya kl.18.27. To minutter efter, at indsatsstyrken var gået i land på øen, men mere end en time efter, at massemorderen havde udløst det første skud.

Kilderne fortæller, at politiets særlige indsatsstyrke var fremme ved Utvika camping ud for øen Utøya klokken 18.05. Lige ved 40 minutter efter, at Breivik dræbte sine første ofre. Klar til aktion. Men i stedet for at sejle afsted i nogle af de mange civile både, der var til rådighed, fik de besked på at vente, til politiets egne både var klar ved Storøya næsten fire kilometer væk..

Her er nogle af de kritiske spørgsmål, som politiet nu bliver konfronteret med:

Hvorfor brugte politiet ikke helikopter?

Uheldigvis havde mandskabet omkring Norges eneste politihelikopter ferie. Helikopteren havde dog ikke kunnet fragte alle betjentene i indsatsstyrken til øen, men den ville kunne have fragtet en skarpskytte, siger politikilderne til Dagbladet.

En helikopter, som forsvaret havde stående i nærheden, kunne også have været indsat. Det krævede blot, at ordren var givet umiddelbart efter, at bomben i Oslo sprang, skriver Dagbladet.

Til den kritik svarer politidirektør Øystein Mæland, at politiet ikke kunne have handlet hurtigere.

- Når man beregner flyvetiden til Utøya, må man også tage hensyn til, at helikopteren skal klargøres, og at mandskab og udstyr skal om bord. Politiets vurdering er, at den hurtigste måde at transportere beredskabsstyrken til Utøya, var med bil og båd, sagde Mæland til pressen for en uge siden.

Hvorfor sejlede politiet ikke over til øen med det samme?

På vej til Utøya forberedte beredskabsstyrken sig på at møde op til syv terrorister. Ifølge Dagbladets kilder ønskede flere af betjentene alligevel at gå i aktion hurtigst muligt.

- Betjentene, som kom til campingpladsen, var klar til å gå i aktion. Og efterfølgende har man regnet ud, at det ville have taget tre til fem minutter at sejle ud i nogle af de private både, der lå ved campingpladsen. Derfra havde turen til Utøya kun taget yderligere et par minutter, siger politikilderne til den norske avis.

Og dermed kunne Breivik formentlig have været pågrebet et kvarter tidligere.

Stabschef i Nordre Buskerud politidistrikt, Magne Rustad, afviser kritikken:

- Af hensyn til de civile var det ikke aktuelt at oprette en kommandostation i tilknytning til en campingplads, siger han.

Hvorfor havde politiet ikke både klar?

Indsatsstyrken havde bedt det lokale politi om at skaffe både. Men kun én gummibåd var klar. Og det var en ret stor overraskelse og tre for lidt, siger kilderne i politiet.

Desuden fik den ene båd motorproblemer og begyndte at tage vand ind.

Hvorfor sejlede de første betjente ikke til Utøya?

To bevæbnede tjenestemænd fra Nordre Buskerud var de første på stedet. De ankom 17 minutter før specialstyrken fra Oslo. Men fik besked på at dirigere trafikken til og fra øen.

- Første patrulje på stedet havde en meget vigtig opgave med at kontrollere trafikken.
På det tidspunktet vidste vi ikke, hvad vi stod overfor. Meldingerne lød på flere gerningsmænd. forklarer det lokale politi.