To hollandske polarforskere er muligvis døde under en ekspedition i området mellem Canada og Grønland. Ifølge The Guardian er de tilsyneladende faldet gennem den tynde is og druknet, fordi der er usædvanligt høje temperaturer for årstiden.

En tragisk ulykke, som den ene af forskerne Marc Cornelissen i tirsdags selv grinede af, mens han sagde:

»Jeg er glad for, I ikke har billeder af os på isen, men det var eneste måde at klare varmen på,« sagde han på et Soundcloud-lydklip på Twitter med henvisning til, at de to forskere om eftermiddagen havde stået på ski kun iført deres undertøj.

Dagen efter den vittige besked, onsdag den 29. april, modtog politiet i Resolute Bay et nødsignal fra holdet, som foruden 46-årige Marc Cornelissen består 30-årige Philip de Roo. En pilot, der fløj over området, hvor de havde befundet sig, spottede deres udstyr et sted, hvor isen var tynd, og der var direkte adgang til vand. Deres slædehund sad på isen lige i nærheden, men uden yderligere spor efter de to forskere.

»Vi tror, vi kan se tynd is forude, hvilket er ret interessant, og vi vil derfor undersøge noget af det, hvis vi kan,« sagde Marc Cornelissen i det sidste lydklip, inden han sammen med Philip de Roo forsvandt i Arktis:

Fredag afblæste politiet eftersøgningen, fordi det ikke var muligt at finde flere spor at gå efter. Eftersøgningsflyet var heller ikke i stand til at lande i området på grund af det tynde is og åbne vand. Det var simpelthen for farligt.

Deres slædehund, Kimnik, kunne ikke reddes i første omgang, selvom den stadig var i live, fordi et varsel om snestorm gjorde det umuligt. Men Kimnik blev præcis samme sted på isflagen, formentlig for at beskytte forskernes efterladte ejendele mod isbjørne, indtil den blev reddet i sikkerhed efter fire dage alene.

Ekspedtionen skulle vare fra 23. marts til 6. maj, og de to hollandske forskere tog mod det canadiske Arktis, mere præcist Nunavut. Ifølge deres hjemmeside Cold Facts tog de til øen Bathurst den 6. april som en del af 'the Last Ice Survey Expedition' med det formål at udforske og undersøge et område, der er kendt som 'the Last Ice Area'. Et område, som ifølge klimaprognoser vil være det sidste sted med havis om sommeren i 2050.

Flere forskningsinstitutioner i Canada har konkluderet, at det canadiske Arktis' is har smeltet hurtigt siden 2005, som bl.a. betyder, at vintrene på Arktis er mildere end tidligere. Og når et mindre og mindre lag is 'overlever' hvert år, så er isen langt mere følsom over for den stigende globale opvarmning. Faktisk advarer klimamyndighederne om, 'at Arktis opvarmes hurtigere end noget andet sted på Jorden'.

Hollændernes forskning skulle netop have beskæftiget sig med, hvordan global opvarmning får Arktis til at smelte.

Under ekspeditionen skulle Marc Cornelissen og Philip de Roo på ski kortlægge områder med blandede isforhold - over en afstand på mere end 400 kilometer.