Lyt til artiklen

Onsdag formiddag faldt strafudmålingen til den verdensberømte atlet Oscar Pistorius. 'Blade Runner', som den paralympiske atlet er kendt som, skal seks år bag tremmer efter drabet på kæresten Reeva Steenkamp tilbage februar 2013.

Skal man tro den første umiddelbare reaktion fra Reeva Steenkamps lejr, så er der skuffelse over, at det ikke blev til en længere straf end de seks år - manddrab kan give op til 15 års fængsel i Sydafrika.

Kim Myers, som sammen med søsteren Gina gennem en årrække fungerede som en slags søster for Reeva Steenkamp, der boede hos deres moder Desi, har været ude på Twitter og skrive en ganske simpel opdatering, som ikke kan tolkes som meget andet end utilfredshed med de seks år, som Oscar Pistorius nu skal bag tremmer.

I tweetet fra Kim Myers står der ganske enkelt: '#5forCulp6forMurder'.

Det er en klar henvisning til, at Oscar Pistorius i første omgang blev idømt fem års fængsel for uagtsomt manddrab. Efterfølgende blev den dom anket, og Pistorius blev dømt for manddrab - og fik altså seks års fængsel.

Og det er her, Kim Myers' utilfredshed står lysende klart, da hun undrer sig over, at Pistorius i første omgang fik fem år for uagtsomt manddrab, men 'kun' seks år for mord.

En del af Oscar Pistorius' forsvar i retten var at vise sin skrøbelighed uden benproteser.
En del af Oscar Pistorius' forsvar i retten var at vise sin skrøbelighed uden benproteser. Foto: SIPHIWE SIBEKO
Vis mere

'Retfærdigheden er sket fyldest'

I Oscar Pistorius' lejr var der derimod ingen utilfredshed med dommen. Forsvareren valgte nemlig ikke at anke dommen og dermed acceptere de seks års fængsel. Og Oscar Pistorius' bror, Carl Pistorius, har været på Twitter og skrive følgende:

'Nu er det afgjort, og retfærdigheden er sket fyldest. Sandheden vil altid sejre.' Og det har han valgt at efterfølge med '#retfærdighed'.

Det skal ses i lyset af, at man fra Pistorius-lejren havde håbet på en mildere dom, som kunne munde ud i en langvarig omgang samfundstjeneste.

Umiddelbart efter strafudmålingen krammede Oscar Pistorius sin familie, og derefter blev han straks ført til fængslet i Pretoria, hvor han skal afsone sin straf.

Erkender drab

Oscar Pistorius har aldrig nægtet, at han skød og dræbte Reeva Steenkamp. Men hans forklaring var, at han mente, der var en indbrudstyv på spil i huset tilbage den 14. februar 2013, og derfor valgte han at skyde mod en lukket dør til toilettet, men at han til sin gru fandt ud af, at det var Reeva Steenkamp, som var på toilettet.

Om beslutningen om at give Pistorius seks års fængsel, som er et år mere end den straf han fik for uagtsomt manddrab, sagde dommeren i sagen, Thokozile Masipa, bl.a. følgende:

»Den offentlige mening kan være højtråbende og vedholdende, men det kan ikke spille en rolle i afgørelsen ved denne ret,« lød det fra dommeren, der henviste til, at Pistorius-sagen har fået stor medieopmærksomhed ikke kun i Sydafrika, hvor atleten er fra, men også i resten af verden.

Og her har mange offentligt været ude og kræve en hård straf til Pistorius.

Reeva Steenkamp som Pistorius dræbte i 2013.
Reeva Steenkamp som Pistorius dræbte i 2013. Foto: HANDOUT
Vis mere