Piloterne på det Air France-fly, som styrtede ned i 2009, lavede en række fejl. Ulykken har kostet 228 mennesker livet, heriblandt den 48-årige dansker Christiane Zeuthen.

De nye oplysninger om årsagen til ulykken er kommet frem i dag, og senere i dag vil de franske luftfartsmyndigheder offentliggøre den fulde rapport.
 
Det står nu klart, at piloterne ikke reagerede korrekt, da deres Airbus A330 mistede højde, fordi hastighedsmåleren fejlede. Bl.a. blev gentagne såkaldte 'stall warnings' ignoreret. Flyet 'staller', når det har mistet så meget fremdrift, at det tager højde og kommer ud af kontrol.

Årsagen til fejldispositionerne i cockpittet kan skyldes, at piloterne ikke var tilstrækkeligt uddannet til at håndtere en nødsituation af den pågældende type.

Det har vist sig, at den mindst erfarne pilot kæmpe en desperat, men forgæves kamp for at få rettet op på det store fly. Rapporten konkluderer også, at ingen af passagererne blev underrettet om den kritiske situation, før flyet ramte vandoverfladen med 200 kilometer i timen.

Ulykken har fået de franske efterforskere til at lave 10 sikkerhedsanbefalinger. Deriblandt er et punkt, der skal styrke piloternes evne til at håndtere en sitiation af den type, der opstod ombord på ulykkesflyet, da det styrtede ned den 1. juni 2009.

Både flyproducenten Airbus og flyselskabet Air France kan risikere sangsanlæg for astronomiske beløb, når skyldsspørgsmålet afklares senere. Air France fastholder dog selv, at pilotfejl ikke er flykatastrofens primære årsag.

Flyet styrtede ned i Atlanterhavet ud for Brasiliens kyst. De 228 passagerer og besætningsmedlemmer ombord blev alle dræbt, heriblandt den 48-årige danske psykoterapeut Christiane Zeuthen.

Hun var i Brasilien for at besøge sin bror og samtidig videreuddanne sig til chok-terapeut. Hendes enkemand har efterfølgende udtalt, at han håber, hun fik brug for sine nyerhvervede færdigheder i de sidste, afgørende minutter på dødsflyet.
'
Et bjærgningsfartøj med miniubåde lokaliserede i april flere vragrester fra flyet, som styrtede ned midt under et voldsomt uvejr.

Det lykkedes efterfølgende for et fransk eftersøgningshold at finde flyets to sorte bokse, der indeholder righoldige oplysninger om både piloternes og flyets gøren og laden i de sidste minutter.