Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

»Vi slap af sted med det,« sagde Boris Johnsons personlige sekretær i en nu offentliggjort besked. Onsdag var en dårlig dag på kontoret for premierministeren.

Martin Reynolds besked var til en kollega i Downing Street og handlede om den ulovlige druk- og festkultur, der har floreret under covid-19-nedlukningerne, mens Boris Johnson har været premierminister.

Sue Gray-rapporten, den foreløbige kulmination på måneders opklaringsarbejde, der både har involveret politiet og embedsstanden om, hvad i alverden der er foregået i og omkring Downing Street 10, mens resten af landet var hermetisk lukket, blev offentliggjort onsdag.

Nu ved vi, at der mindst er blevet afholdt 16 ulovlige fester – og formodentlig endnu flere. Samt at 12 af disse er blevet undersøgt af politiet. Rapporten indeholdt også ni kompromitterende billeder af blandt andre Boris Johnson og finansminister Rishi Sunak, som tydeligt implicerer dem i nogle af disse fester.

»Har du tænkt dig at træde tilbage nu. Tre ud fem briter synes, at du skal?« blev Boris Johnson spurgt på en pressekonference onsdag eftermiddag.

Boris Johnson vævede noget om, at det vigtige nu er at komme videre med at tjene nationen, og at det, der er sket, naturligvis er beklageligt.

B.T.s internationale korrespondent, Jakob illeborg, dækker den politiske krise i Storbritannien fra London
B.T.s internationale korrespondent, Jakob illeborg, dækker den politiske krise i Storbritannien fra London
Vis mere

Som ventet er rapporten yderst kritisk over for hele kulturen i og omkring Downing Street, og embedsmanden Sue Gray lader flaskehalsen pege direkte på topledelsen.

»Topledelsen, både politisk og officiel, må bære ansvaret for denne kultur,« skriver Sue Gray om sin egen arbejdsgiver.

»Der er ingen tvivl om, at nogle af de yngre ansatte var af den overbevisning, at deltagelse i disse begivenheder var i orden, fordi deres ledere selv deltog,« står der i rapporten.

Alligevel forsøgte Boris Johnson efterfølgende i parlamentet at trække en streg i sandet. Jovist, han er den første premierminister til at få en bøde af politiet, men han fik jo kun én bøde, synes at være forsvaret.

Det endnu ubesvarede spørgsmål er så, om den holder i længden. Hvis Boris Johnson skal vippes af pinden nu, er det hans partifæller, der skal foretage kongemordet.

Forslået, men ikke slået. Boris John son nægter at gå af som premierminister
Forslået, men ikke slået. Boris John son nægter at gå af som premierminister Foto: LEON NEAL
Vis mere

Det plejer de konservative ikke at være blege for. Margaret Thatcher forblødte langsomt politisk, fordi hun ragede uklar med partiledelsen, og BoJo har flere fjender end venner i eget parti. Men har indtil nu været en vælgermagnet, og det har sikret ham magten om ikke partiets kærlighed.

Oppositionsleder Keir Starmer opsummerede, hvad mange briter utvivlsomt føler efter nogle bizarre måneder:

»Dette er et monument over regeringens hybris og arrogance. En regering, der troede, at der var en lov for dem og en anden for alle andre,« sagde han fra talerstolen i Underhuset onsdag.

Tre ud af fem briter ønsker ifølge meningsmålinger, at Boris Johnon skal træde tilbage
Tre ud af fem briter ønsker ifølge meningsmålinger, at Boris Johnon skal træde tilbage Foto: DANIEL LEAL
Vis mere

Boris Johnson virkede onsdag som en, der har klaret skærene, men sandheden er, at der forude venter en undersøgelse om, hvorvidt han har vildledt eller løjet over for parlamentet.

Hvis man lægger dette sammen med de meget lidet kompromitterende billeder af en premierminister, der står og skåler med sine ansatte midt i en total nedlukning, han selv har krævet – og så sønderlemmende kritik fra Sue Gray-rapporten, er det svært ikke at have tanken, at BoJo lever på lånt tid politisk, om han vil det eller ej.

Andre læser også