Hun var blot ti år, da hun blev tvunget ned i den mørke kælder. Dér sad hun de næste otte og et halvt år i fangenskab, mens hun blev mishandlet, sultet og voldtaget. Indtil hun en sensommerdag i 2006 lykkedes med at flygte. Men selvom hun slap væk fra kælderen, har Natascha Kampusch sjældent følt sig helt fri.

For næsten ti år siden begyndte den østrigske kvinde sin kamp for at vinde sig selv tilbage.

I løbet af de 3096 dage hun levede i kælderen, mistede hun store dele af sig selv. Kort inde i fangenskabet blev hun beordret til at finde sig et nyt navn. 'Du er ikke Natascha mere', sagde gerningsmanden. I kælderen blev hun derfor kaldt Bibiana.

Af den grund nægtede hun at skifte navn, da hun slap fri. Også selvom hun var blevet opfordret til det.

»Jeg befriede mig selv for at få lov til at være mig selv. Gerningsmanden forsøgte at fratage mig mit navn og min identitet. Hvis jeg skiftede navn, ville det på et eller andet plan være en opfyldelse af hans hensigt,« fortalte Natascha Kampusch for fem år siden i et interview med Berlingske.

Men det har ikke været nemt for hende at være sig selv.

Alligevel forsøger hun. Blandt anden gennem at tage sig en uddannelse, lære at være tæt på andre mennesker igen, arbejde i sit firma, ved at være åben. Og senest også ved at medvirke på en sang.

Svært med klassekammerater

Natascha Kampusch havde været på vej i skole den 2. marts 1998, da hun blev hevet ind i en hvid varevogn af den dengang 35-årige Wolfgang Priklopil.

I begyndelsen af fangenskabet behandlede han hende som et barn og gav hende blandt andet gaver og puttede hende. Da hun kom i puberteten, begyndte han at sulte hende. Volden begyndte. Og eskalerede.

Som 14-årig sov Natascha Kampusch for første gang i Wolfgang Priklopils seng. Senere blev hun udsat for seksuelle overgreb.

Artiklen fortsætter under billedet.

Wolfgang Priklopil.
Wolfgang Priklopil.
Vis mere

Efter otte og et halvt år i fangeskab lykkedes det hende at flygte i et ubevogtet øjeblik den 23. august 2006. Wolfgang Priklopil talte i telefon, mens hun var ved at støvsuge hans bil. Hun stoppede tre mennesker på gaden og bad dem låne hende en mobiltelefon, så hun kunne ringe til politiet.

De gik alle i en bue udenom hende. En kvinde kontaktede dog til sidst politiet efter at have sikret sig, at Natascha Kampusch ventede ved hækken og ikke trådte på hendes plæne.

Kort efter begik Wolfgang Priklopil selvmord ved at lægge sig ud foran et tog. Nye teorier går dog på, at han blev dræbt.

Mens hun var i kælderen, havde hun fået lov til at læse bøger. Dem brugte hun til at blive klogere, til at uddanne sig selv. Siden har hun arbejdet på at få færdiggjort en uddannelse.

Det har dog ikke været nemt, da det for hende var et 'mareridt' at være omgivet af så mange mennesker på én gang i klasselokalerne og på skolen.

»De regelmæssige blikke fra de medstuderende var for mig et mareridt. Også selvom de forsøgte at være diskrete og sympatiske, var det for mig meget anspændt at være sammen med så mange i et rum,« fortalte hun i et interview med tyske Bild for to år siden.

Siden fortalte 28-årige Natascha Kampusch sidste år under et interview med den østrigske tv-kanal ORF, at hun håbede at kunne færdiggøre sin HF snart. Og at hun overvejede at studere psykologi efterfølgende.

Går ud, når det regner

Det er ikke fordi, hun ikke vil være sammen med andre mennesker. Men i kælderen lærte hun at være selv. At være alene.

I mange år efter Natascha Kampusch kom op fra kælderen, var hun derfor oftest tryggest alene hjemme hos sig selv i Wien, hvor hun også bor den dag i dag. I huset ventede hun på, at hun blev mindre kendt, så færre ville genkende hende på gaden.

Og hvis hun gik ud, gjorde hun det tit, når det regnede.

»Jeg udviklede gennem mit fangenskab en rutine i at være alene, og derfor var det ikke så svært for mig at være selv alene i mit hus, mens jeg ventede på at ikke at være så kendt længere eller på at vejret ville blive værre,« fortalte hun i interviewet med Bild for to år siden og tilføjede:

»For når det stormede og regnede, kunne jeg gå ud med paraplyen for mit ansigt. Det var optimalt for mig.«

Artiklen fortsætter under billedet.

Natascha Kampusch beskrev i sin erindringsbog, 3096 dage, det komplicerede forhold til sin bortfører, der mishandlede hende groft både fysisk  og psykisk, men som samtidig var hendes nærmeste familie i otte år.
Natascha Kampusch beskrev i sin erindringsbog, 3096 dage, det komplicerede forhold til sin bortfører, der mishandlede hende groft både fysisk  og psykisk, men som samtidig var hendes nærmeste familie i otte år. Foto: SAMUEL KUBANI
Vis mere

Sådan er det dog ikke længere. Nu forsøger hun at nå ud og komme ud til andre mennesker. Selvom det er svært.

»Jeg prøver at være lidt mere åben og tilgængelig,« fortalte Natascha Kampusch til ORF sidste år.

Medvirker på en sang

De seneste år har der for det meste været stille om den østrigske kvinde.

I begyndelsen af året kom det dog frem, at hun har lånt sin stemme og medvirker på en single udgivet af gruppen SAG7, der støtter højsensitive personer, som er ekstra følsomme og modtagelige over for sanseindtryk.

Selvom Natascha Kampusch ikke er direkte involveret i gruppen, valgte hun at støtte op om den.

Tre linjer har hun i sangen 'ForGet You'.

»Dit liv er som en rutsjebane. Dit liv er som skærsilden. Du vil aldrig blive en helt,« synger hun.

Ved siden af har hun blandt andet arbejdet som talsperson for dyrerettighedsorganisationen Peta og i sit eget firma, som hun startede i 2011. 'Consolea Gmbh', kaldte hun det efter en caribisk plante.

I firmaet arbejder hun med 'promotion, IT og markering', og det er også i det firma, alle hendes indtægter fra bogen '3096 Tage' om sit fangenskab tikker ind. Ifølge det østrigske medie OE24.at indbragte hendes indtrægter fra firmaet i 2013 hende en månedsløn på omkring 47.000 euro.

Artiklen fortsætter under billedet.

Et billede fra det første interivew med Natascha Kampusch - blot få uger efter, hun slap fri fra kælderen.
Et billede fra det første interivew med Natascha Kampusch - blot få uger efter, hun slap fri fra kælderen. Foto: STAFF
Vis mere

Føler sig næsten fri

Til sommer er det ti år siden, Natascha Kampusch flygtede fra kælderen og Wolfgang Priklopil. I den forbindelse har hun skrevet en ny bog med titlen '10 Jahre Freiheit'. I den fortæller hun blandt andet, hvordan det var at forsøge vende tilbage til at være Natascha. Ikke Bibiana.

I dag føler hun sig så fri, som hun kan, 'inden for mulighedernes rammer', forklarede hun til ORF sidste år.

»Men vi er vel alle på en måde ufri,« tilføjede hun i tv-udsendelsen.

Hun forventer ikke, at hun nogensinde kommer til at få et almindeligt liv. Tiden i kælderen forsøger hun at lade blive i fortiden og i stedet koncentrere sig om fremtiden.

»Men det sandsynligvis noget, der vil vare et helt liv at behandle,« fortalte Natascha Kampusch i tv-programmet og sluttede:

»Så du skal være meget stærk og passe på dig selv.«