Sverige er gået i sort efter valget søndag.

Omkring hver ottende svensk vælger stemte på partiet Sverigedemokraterna, men ingen vil samarbejde med dem. Afgående statsminister Fredrik Reinfeldt fra det konservative parti Moderaterna vil hellere gå af end at afhænge af det højreorienterede parti, og socialdemokraten Stefan Löfven rækker hånden ud til alle andre partier end Sverigedemokraterna.

Den opførsel er 'helt uhørt', mener Dansk Folkepartis tidligere formand.

- Man tror jo, det er løgn. Der er ingen ydmyghed over for, at 13 procent af vælgerne har sat deres kryds ved Sverigedemokraterna ved et demokratisk valg, siger Pia Kjærsgaard (DF).

- Men de svenske politikere og medier har jo fuldstændig overset, at mange svenskere er bekymrede for udviklingen på udlændingeområdet. Det er jo ude af kontrol, og det har vælgerne så reageret på, fortsætter hun.

Også medierne har været efter Sverigedemokraterna. Den svenske avis Expressen udkom mandag med en sort forside og en kort tekst, der konstaterer, at 781.120 svenskere stemte på Sverigedemokraterna.- Det er typisk den svenske presse, som jeg har lukket totalt ned for. Jeg gider simpelthen ikke tale med dem mere. De er ubehøvlede i deres arrogance, når det kommer til indvandrerkritiske partier. Det har jeg selv oplevet op til folketingsvalg, siger Pia Kjærsgaard.

Stuerene

Dansk Folkepartis værdiordfører trækker også paralleller til Dansk Folkepartis egen situation i 90'erne og 00'erne, der dog ikke var helt så dramatisk som dramaet i Sverige.

- Nyrups 'Stuerene bliver i aldrig' var jo et eksempel på dårlig opførsel, og Anders Fogh var bestemt også efter os ved valget i 2001, men det ændrede sig siden, siger Pia Kjærsgaard.

- På det punkt er svenskerne bare anderledes. Der er en arrogance og en højrøvethed, som der trods alt ikke er i Danmark, siger hun.

Til gengæld anerkender Pia Kjærsgaard, at det højreorienterede parti har været for langsomme til at rense ud i de brodne kar.

Mens DF selv brugte partiets tidlige år på at ekskludere medlemmer, der havde forbindelse til radikale, højreorienterede grupper og udtalte sig racistisk, så har Sverigedemokraterna ifølge Pia Kjærsgaard ikke i samme grad formået det.