Ukraine har modtaget kæmpe milliardbeløb i militære donationer af flere lande, heriblandt Danmark.

Men der er et helt speciel våbensystem, som de har råbt højt om i lang tid.

Noget som den pensionerede generalløjtnant Arne Bård Dalhaug mener, kan være afgørende for krigen.

Det skriver det norske medie Dagbladet

Den amerikanske præsident, Joe Biden, sagde i en udmelding HVORNÅR, at amerikanerne fortsat overvejer, hvorvidt de skal sende våbensystemet ATACMS (Army Tactical Missile System) til Ukraine.

Præsident Volodymyr Zelenskyj har tidligere sagt, at hvis Ukraine skal stoppe den russiske terror, så skal de bruge langtrækkende missiler, og at de skal række længere end dem, Ukraine fik af Storbritannien i maj.

De skal bruge ATACMS, siger Are Bård Halhaug.

»Hvis ukrainerne vidste, at de ville få ATACMS, ville jeg som kommandør udsætte den bebudede forårsoffensiv, indtil dette våbensystem var på plads. Tiden er på Ukraines side, hvis de får dette våben og får tilstrækkelig træning i at bruge det,« siger Dalhaug til Dagbladet og fortsætter:

»Det ville være en formidabel trussel, og russerne skulle så reorganisere alle kommandoposter og forsyningsbaser. – ATACMS kan i denne fase af krigen være nøglen for Ukraine.«

ATACMS er et raketsystem , der kan række helt op til 350 kilometer. 

Ukraine fik for nylig doneret Shadow-missiler, der har en rækkevidde på 200 kilometer. Det ville altså betyde, at de kunne nå endnu længere ind på fjendens territorium med ATACMS raketsystem.