Det amerikanske Forbes Magasine har netop udgivet listen over verdens 74 mest magtfulde mennesker. For tredje år i træk topper Putin listen, men andenpladsen går til en overraskende højdespringer.

Ruslands præsident Vladimir Putin sidder solidt på tronen over verdens mest magtfulde mennesker, som det amerikanske finansmagasin Forbes udgiver. For tredje år i træk indtager den russiske magthaver førstepladsen foran blandt andet Paven, milliardæren Bill Gates samt den britiske premierminister, David Cameron.

Andenpladsen indtages af Tysklands kansler Angela Merkel, der springer hele tre pladser op på listen fra en 5. plads til en 2. plads. Hun bliver samtidig verdens mest magtfulde kvinde.

Det er især Merkels håndtering af flygtninge-problematikken samt den græske finanskrise, der har gjort, at Merkel er røget flere pladser op på listen, skriver Forbes.

Den amerikanske præsident Barack Obama er verdens tredje-mest-magtfulde person, mens pave Frans indtager 4. pladsen.

Men man behøver ikke at lede et land - eller en Vatikanstaten - for at blive udnævnt til at være blandt verdens rigeste. Penge kan også skabe magt. Det ses tydeligt, når man kigger på listen.

På 6. pladsen finder man milliardæren og Microsoft-grundlæggeren Bill Gates, som vurderes til at være mere magtfuld end den britiske premierminister David Cameron, der må nøjes med en 8. plads.

Paven, der her ses sammen med Putin, er også et af verdens mest magtfulde mennesker.
Paven, der her ses sammen med Putin, er også et af verdens mest magtfulde mennesker. Foto: OSSERVATORE ROMANO
Vis mere

Larry Page, der er en af grundlæggerne af Google, vurderes til at være den 10. mest magtfulde person i verdenen, mens finansmanden Warren Buffet indtager 13. pladsen.

Også Facebool-stifter Mark Zuckerberg er med på listen på en 19. plads.

Ifølge Forbes udgør de 74 ( to brødre deler 29. pladsen,red.) mest magtfulde mennesker 0,00000001 procent af verdens befolkning, men de vurderes til at 'styre verden'.

For at finde frem til de 74 mest magtfulde mennesker, har Forbes vurderet flere hundrede personer.

Kandidaterne er blevet udvalgt ved hjælp af følgende fire kriterier:

Har de magt over mange mennesker?

F.eks. har Doug McMillon, der er nummer 32 på listen, og som er direktør for supermarkedskæden Wal-Mart i USA, magt over 2.2 millioner ansatte.

Har de rådighed over mange penge?

Verdens rigeste mand Bill Gates er f.eks. nummer seks på listen.

Har personen magt på flere områder?

Nummer 38 på listen Elon Musk har f.eks. både magt via  bilproducenten Tesla Motors, men også i flyindustrien via SpaceX.

Bruger personen aktivt sin magt?

Sidst men ikke mindst blev kandidaterne vurderet på, om de rent faktisk bruger deres magt, som f.eks. den nordkoreanske dikatator Kim Jong-un, der er nummer 46 på listen. Han har nærmest fuld kontrol over  25 millioner personers liv.