Republikanernes vicepræsidentkandidat har ikke løbet et maraton på mindre end tre timer, som han først sagde.

USA: Republikanernes vicepræsidentkandidat, Paul Ryan, indrømmer, at han ikke har løbet et maraton på mindre end tre timer, som han ellers sagde i et radio-interview i sidste uge.

- Jeg løb på to timer og nogen og halvtreds, sagde han og tilføjede, at han ikke længere løber maratoner på grund af rygproblemer.

Men nu siger Ryan i et interview med magasinet Runner’s World, at han kun har løbet ét maraton - 1990 Grandma’s Marathon i Duluth i Minnesota - og at det tog mere end fire timer for ham at gennemføre.

- Løbet var mere end 20 år siden, men min bror, Tobin, som løb i Boston sidste år, minder mig om, at han har familiens hurtigste maratontid, og han har aldrig selv løbet hurtigere end tre timer, siger Paul Ryan.

Maraton-løgnen er ikke Ryans eneste i denne uge. Tidligere blev han af en kommentator tilknyttet Fox News beskyldt for at have faktafejlet fælt i en tale. Kommentatoren, Sally Kohn, skrev på tv-stationens hjemmeside, at republikaneren »gjorde et forsøg på at slå verdensrekorden i højest antal grove løgne og urigtige oplysninger i én enkelt politisk tale«, ligesom hun beskrev den som »blændende«, bedragerisk« og »distraherende«.

Nobelprisvinder Paul Krugman, der skriver klummer i New York Times, hæfter sig ved Paul Ryans sandhedsfordrejninger, og når Krugman hæfter sig, plejer der at være noget om sagen. Løbeløgnen lyder måske »triviel«, skriver han, men den kan vise sig at få stor betydning.

- Men jeg husker kampagnen i 2000, da Al Gore var hjemsøgt af påstande om småløgne. Anklager som, så vidt jeg kunne se, var fabrikerede. Disse angivelige løgne viste dybe revner i hans karakter.