Foto: MARIO TAMA

300 milliarder.

Så mange stykker plastik estimerer et hold af forskere ledet af professor Andrés Cózar fra Cadiz University i Spanien, at der lige nu flyder rundt i det ellers så uberørte arktiske ocean i et studie, der netop er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Science Advances.

Med områder, hvor der ifølge forskerne flyder hundredetusinder af plastikstykker per kvadratkilometer, er det det arktiske ocean dermed noget mere berørt, end hvad man hidtil har antaget.

rtdh

Grafikken viser, at det særligt var ud for den nordøstlige del af Grønland, at forskerne fandt de store mængder plastik.

»Den samlede mængde af flydende plastik i det isfri vand i det arktiske ocean varierer fra omkring 100 til 1200 ton,« lyder det, mens det tilføjes, at en mængde på 400 tons plastik svarer til 300 milliarder stykker plastik.

Med en trawler har forskerne sejlet rundt i store dele af farvandene omkring polarcirklen og 'fisket' efter plastikken. Særligt omkring det nordøstlige Grønland og Barentshavet kunne de konstatere, at der flød usædvanligt store mængder plastik rundt.

Årsagen er ifølge forskerne, at det fungerer som en slags blindgyde for det plastik, der bliver smidt i Atlanterhavet mellem Europa og USA, hvorfor man også betegner området som den 'polare kirkegård'.

Undersøgelsen vækker særlig bekymring for det skrøbelige arktiske dyreliv, der kan være letpåvirkelig af de de store mængder plastik.

MOROCCO-POLITICS-COP22 - 20161

'Det unikke ved det arktiske økosystem gør de potentielle økologiske konsekvenser mere interessante. Man bør overveje, hvordan plastforurening påvirker det arktiske liv,' lyder det i studiet.

Forskerne frygter nu, at den stadigt stigende menneskelig aktivitet i området vil medføre, at mængderne af plastik vil øges.

Sue Kinsey, der er professor hos den britiske organisation Marine Conservation Society, siger til The Independent, at det er chokerende, at mennesket har været i stand til at forurene »hver en del af vores oceaner med plastik« på så kort tid.

»Det bør være en brat opvågning til alle, producenter, detailhandlere og forbrugere, og vi er nødt til at genoverveje, hvordan vi bruger plastik,« siger hun.

Ifølge en rapport fra World Economic Forum forventer man, at der i 2050 vil være mere plastik end fisk i vandet, ligesom at produktionen af plastik vil være steget til det tredobbelte.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.