Det var striber som disse, NASA sidste år opdagede på Mars. Nu har forskere fundet ud af, at striberne kan skabes ved hjælp af en speciel saltvandsopløsning.
Det var striber som disse, NASA sidste år opdagede på Mars. Nu har forskere fundet ud af, at striberne kan skabes ved hjælp af en speciel saltvandsopløsning. Foto: NASA
Forskerne er ret sikre. De mørke årstidsbestemte striber, der sidste år blev opdaget på Mars, kan meget vel være skabt af flydende vand.

Det viser en ny undersøgelse, skriver amerikanske Huffington Post.

Her har forskere fundet ud af, at de mørke striber kan skabes ved at smelte og fordampe frossen saltvand. Striber, som den amerikanske rumfartsorganisation NASA opdagede i august sidste år, og som kun viser sig i de varme måneder på planeten og forsvinder igen, når det bliver koldt.

- På en dag kunne vi skabe disse striber på overfladen, siger hovedforfatteren af undersøgelsen, Vincent Chevrier, University of Arkansas, i en officiel meddelelse.

SPACE-US-MARS-ROVER-TRACKS


Chevrier og medforfatteren, Edgard Rivera-Valentin, Brown University, fandt frem til den specifikke saltopløsning, der skulle til, ved at prøve sig frem med forskellige former for salt.

Salt sænker vandets smeltepunkt, hvilket forklarer, hvorfor vandet kan flyde på Mars' iskolde overflade.

Forskerne fandt frem til, at kalciumklorid - kalciumsaltet af saltsyre - passede ind. Med denne opløsning kunne de mørke striber skabes, da al vandet ikke fordampede med det samme og efterlod sådanne spor på overfladen.

Selvom al vandet ikke fordamper lige med det samme, går det alligevel stærkt. Det forklarer bl.a., hvorfor man måske ikke har kunnet identificere vandet på skråningerne, hvor striberne er blevet spottet.

- Indtil videre er der ingen andre modeller, der kan forklare observationerne, siger Chevrier.

Der er dog ingen tvivl om, at der har været vand på Mars for milliarder af år siden. Det findes, der masser af bevis for. F.eks. kørte NASA's Mars-rover, Curiosity, forbi et oldgammelt, indtørret vandløb for blot en måned siden.
SPACE-US-MARS-ROVER-TRACKS


Men da de mørke striber sidste år blev opdaget, skabte det stor opsigt, da man i lang tid havde troet, at Mars var en tør, støvet planet, og at vand var fortid.

Denne opdagelse betyder, at der rent faktisk stadig kan være vand på planeten. Er det tilfældet, mener forskerne, at chancen er større end nogensinde for, at der kan have været liv på Mars.

Undersøgelsen bliver offentliggjort i den kommende udgave af det videnskabelige tidsskrift Geophysical Research Letter.
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.