Alcatraz er kendt som øen med det nu nedlagte fængsel midt i San Francisco-bugten i Californien, USA. Fængselsøen, som var berømt for at huse de mest berygtede forbrydere, var næsten umulig at flygte fra, og de få, der forsøgte, blev enten opdaget eller mistede livet under flugten.

Men nu tyder noget altså på, at Frank Morris og brødrene John og Clarence Anglin, der flygtede en nat i 1962 overlevede flugten imod alle odds.

Familiemedlemmer til de to brødre står nu frem og fortæller, at de igennem flere år har modtaget breve, julekort og billeder fra dem. De nye beviser vises i programmet ’Alcatraz: Search for the Truth’, der mandag vises på History Channel.

Det skriver New York Post.

Overlevede de tre fanger flugten fra Alcatraz? Frank Lee Morris, Clarence Anglin and John Anglin ses her skildret, som de så ud, da de forsvandt, og som man forventer, de ser ud, i dag. Alle tre sad fængslet for bankrøveri. I 1962 forsvandt de fra fængslet, og ingen har set dem siden. 
Overlevede de tre fanger flugten fra Alcatraz? Frank Lee Morris, Clarence Anglin and John Anglin ses her skildret, som de så ud, da de forsvandt, og som man forventer, de ser ud, i dag. Alle tre sad fængslet for bankrøveri. I 1962 forsvandt de fra fængslet, og ingen har set dem siden.  Foto: HANDOUT
Vis mere

Fangerne flygtede en nat i 1962, året før fængslet lukkede. De havde udtænkt en snedig plan for at undgå, at vagterne opdagede dem under flugten. På deres hovedpuder havde de lagt noget, der lignede hoveder, som var lavet af toiletpapir, sæbe og hår fra dem selv. Imens vagterne troede, at fangerne sov sødt, flygtede de gennem en kanal, som de havde brugt tiden op til på at udgrave med skeer.

Flugten var nøje planlagt, så fangerne vidste, at de kom frem til en udluftningskanal i taget, som var vejen ud i friheden. På flugten havde de medbragt regnjakker og redningsveste, der var syet sammen til en form for tømmerflåde, og måske var det det, der sikrede vejen ind til land.

Alcatraz, der også går under navnet ’The Rock’ oplevede 36 flugtforsøg, hvoraf 29 af fangerne blev fanget under flugten. Seks af fangerne blev skudt, mens resten regnes for at være druknet under svømmeturen væk fra øen.

Men for Frank Morris og brødrene John og Clarence Anglin er der noget, der tyder på, at flugten gik helt efter planen. I hvert fald er de aldrig blevet fundet.

I programmet på History Channel står nevøerne til brødrene Anglin, David og Ken Widner, frem og fortæller, at de igennem længere tid har modtaget breve, julekort og billeder fra onklerne, men at de ikke har ønsket at stå frem før, fordi de har følt sig chikaneret af FBI. FBI mener nemlig ikke, at det er muligt, at flugten blev gennemført.

Men det er et hold af hollandske forskere uenige i. Forskerne udarbejdede et forsøg, hvor en computermodel efterlignede strømmen og tidevandet i San Francisco-bugten, hvorefter de smed 50 flydende objekter ud i vandet time for time. Forskerne undersøgte så, hvor de endte henne. De kom frem til, at hvis fangerne var flygtet omkring midnat, var tidevandet skiftet, og de ville i princippet godt kunne være drevet i land nær The Golden Gate Bridge, hvor nogle af deres ejendele også blev fundet.

Alcatraz.
Alcatraz. Foto: JOHN G. MABANGLO
Vis mere

Det formodes, at brødrene havde Brasilien som destination.