Lyt til artiklen

Den oprindelige efterforsker i sagen om den lille pige Madeleine McCanns forsvinden fastholder, at han fandt ud af, hvad der skete med hende. Nu har han fået rettens ord for, at han må udgive sin bog om det - på trods af den forsvundne piges forældres protester.

Næsten ti år er nu gået, siden tre-årige Madeleine 'Maddie' McCann forsvandt fra sin seng i en ferielejlighed i Praia da Luz i Portugal. Blot ni dage før sin fødselsdag.

Det eneste, man med sikkerhed ved, er, at hun blev meldt savnet kort efter klokken 22.00 den 3. maj 2007.

Hendes forældre har forklaret, at de havde puttet Maddie og hendes to yngre tvillingesøskende i lejligheden, før de selv var gået ned på en tapas-restaurant omkring 50 meter fra, hvor børnene lå og sov. Godt hver halve time tjekkede de til børnene i lejlighed 5A. Men da Kate McCann klokken 22 gik op i lejligheden for at se til dem, fandt hun kun tvillingerne.

Madeleine McCann var forsvundet.

Den 7. september blev Kate og Gerry McCann formelt mistænkt af portugisisk politi og afhørt med det, der svarer til en sigtets rettigheder. Mistanken blev dog droppet igen.

Men den mistanke skulle man have holdt fast i, mener den oprindelige efterforsker i sagen - tidligere portugisiske politiinspektør Goncalo Amaral. I hvert fald til en vis grad.

Madeleine McCann var ni dage fra at fylde fire år, da hun forsvandt.
Madeleine McCann var ni dage fra at fylde fire år, da hun forsvandt. Foto: REAL MADRID TV / HO
Vis mere

Fastholder, Maddie døde i lejligheden

Han var ansat til at stå i spidsen for efterforskningen dengang, men han blev ifølge det engelske medie The Telegraph fyret i august 2007 efter at have begået en række fejl i sagen. Senere udgav han en omdiskuteret og kontroversiel bog, 'The Truth of the Lie', hvori han påstod, at Maddie døde i lejligheden som et resultat af en ulykke, hvorefter hendes forældre havde forsøgt at dække over dødsfaldet ved at 'opfinde en kidnapning'.

Forældrene lagde sag an mod ham for injurier, og i 2015 blev han dømt til at betale mere end tre millioner kroner til Kate og Gerry McCann for bagvaskelse, tort og svie, mens der blev nedlagt et fogedforbud mod bogen. Sidste år blev dommen dog omstødt, og Amaral fik rettens ord for, at havde han ret til at komme med de påstande, han fremsætter i bogen.

Den forsvundne piges forældre ankede den dom, men i sidste uge tabte de ankesagen i Portugal, skriver The Telegraph.

Da den oprindelige retssag kørte i Lissabon i 2014, fortalte Kate, at familien var 'ødelagt og knust' af Amarals beskyldninger, ligesom Maddies yngre tvillingesøskende også havde hørt om dem.

»Jeg var ødelagt. Det gjorde mig helt desperat på grund af den uretfærdighed, jeg oplevede mod min datter og vores familie. Det var meget smertefuldt, og jeg blev ked af det på Madeleins vegne,« sagde hun dengang.

forældrene Kate og Gerry McCann.
forældrene Kate og Gerry McCann. Foto: FRANCISCO LEONG
Vis mere

'Forældrene er ansvarlige'

Selv benægter Goncalo Amaral, at der skulle være tale om bagvaskelse. I stedet har han tidligere forklaret, at han har skrevet bogen baseret på sagsoplysninger, der var tilgængelige for offentligheden.

Sidste år fortalte han i et interview med norske Dagbladet, at han var sikker på, at Maddie døde i lejligheden den aften.

»Det kan have været en ulykke knyttet til medicinering og sygdom. Forældrene er ansvarlige for dette,« sagde han dengang.

Ifølge ham var der flere spor, der pegede på forældrene som skyldige, men som ikke blev undersøgt til bunds. Blandt andet undrede han sig over, at de to forældre angiveligt var upåvirkede af situationen, da han skulle afhøre dem om det.

I 2012 blev et billede sendt ud af Madeleine McCann, som hun kunne se ud som ni-årig.
I 2012 blev et billede sendt ud af Madeleine McCann, som hun kunne se ud som ni-årig. Foto: TERI BLYTHE
Vis mere

»De havde en påfaldende afstand til forsvindingen. Det var en kold optræden. Jeg studsede over dette. Hvis min datter var forsvundet, havde jeg været desperat og kun haft en tanke i hovedet: 'Hvor er hun',« sagde han til Dagbladet.

Det undrede ham også, at de med det samme slog fast, at Maddie var blevet kidnappet. Hun kunne jo være vågnet op om aftenen og have opdaget, at forældrene ikke var i lejligheden og være gået ud for at lede efter dem.

Vil udgive en ny bog om sagen

Det engelske medie The Daily Express skriver, at den tidligere efterforsker arbejder på en ny bog om sagen. Denne bog vil omhandle hans kritik af, hvordan Scotland Yark efterforskede sagen. Han mangler ifølge mediet kun at færdiggøre de sidste kapitler.

En talsperson for familien McCann - Clarence Mitchell - fortæller ifølge MSN, at familiens advokater holder øje med bogen.

»Hvis Amarals nuværende bog om Madeleine eller andre bøger, han planlægger at skrive, bliver udgivet her i England, vil Kate og Gerrys advokater reagere med det samme,« siger han og fortsætter:

»Han skal vide, at advokaterne holder øje.«