En omstridt egyptiske advokat udtalte i en tv-debat, at det er en patriotisk pligt at voldtage og chikanere kvinder, der går i hullede bukser. Han er nu blevet straffet med en bøde og tre års fængsel for den kontroversielle udmelding.

Den egyptiske advokat Nabih al-Wahsh ytrede de voldsomme ord i en tv-debat vedrørende et lovforslag om prostitution tilbage i oktober.

»Bliver I glade, når I ser en pige gå ned af gaden med halvdelen af sin bagdel stikkende ud?«

»Jeg siger, når en pige går sådan omkring, er det en patriotisk pligt at chikanere hende seksuelt og en national pligt at voldtage hende,« sagde han.

Letpåklædte kvinder inviterer ifølge Nabih al-Wahsh selv til at blive chikaneret. Udtalelsen medførte et ramaskrig i befolkningen og faldt heller ikke i god jord hos nationalrådet og Egyptens nationale kvinderåd. Det skriver BBC.

Det nationale råd har siden klaget til mediereguleringsrådet over indslaget, og advokaten Nabih al-Wahsh er nu blevet idømt tre års fængsel og en bøde på 7.000 kroner for sine udtalelser.

Den meget konservative Nabih al-Wahsh har tidligere skabt debat med sine udtalelser, hvor han bl.a. har kaldt Holocaust for en fantasi og argumenteret for, at kvinder under alle omstændigheder skal bære tørklæde.

Studielektor Ulla Priens fra Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet ser den kontroversielle udtalelse som en enkeltstående provokation, som meget få egyptere kan tilslutte sig.

»Jeg synes ikke, at hans udtalelser repræsenterer et generelt kvindesyn i landet. Kvinder er blevet mere tildækkede og Egypten mere konservativ, men det er ikke sådan, at kvinder ikke bevæger sig ud. Tværtimod. Den slags udtalelser er dog alligevel generende og skræmmende for mange kvinder, der bevæger sig i det offentlige rum, men jeg tror ikke, at det decideret er en trussel mod kvindernes liv og lemmer.«

Ulla Prien har boet flere måneder i Egyptens hovedstad, Kairo, og de egyptere, hun kender, tager ikke den omstridte advokat alvorligt.

»Jeg tror, den udtalelse har fået mere omtale i udlandet end i Egypten, hvor mange betragter ham som en landsbytosse. Der er sikkert nogle, som har en konservativ holdning til kvinders påklædning, men langt fra på den måde. Dem jeg kender i Kairo, tager ham ikke alvorligt,« siger hun.

Ligesom sin kollega fortæller Ehab Galal, lektor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier, også, at de kontroversielle ord fra Nabih al-Wahsh formentlig er en politisk provokation. Og selvom en international rapport kalder Kairo for verdens farligste storby for kvinder, er advokatens holdning langt fra én, som størstedelen af egypterne deler.

»Jeg tror ikke, at man under normale omstændigheder ville give den type udtalelser opmærksomhed eller straffe for det. Jeg ser det som udtryk for, at staten gør et eksempel ud af ham. De fortæller andre, at de skal passe på med, hvad de siger. Dommen er et udtryk for, at den sekulariserede og religiøse del af regeringen skiftevis prøver at tilfredsstille et opdelt samfund,« forklarer han.