Hemmelige arbejdsgange i EU medfører et demokratisk vakuum, som populisterne udfylder, mener EU-ombudsmand.

Modstandere og kritikere af EU står til at erobre mange pladser i plenarsalen, når stemmerne til Europa-Parlamentet er talt op om et par uger.

Det er ikke så overraskende, mener EU's ombudsmand, Emily O'Reilly, der ser det som en naturlig følge af hemmelige processer og arbejdsgange i EU.

Lukketheden giver fremgang til "populister" som den britiske parlamentariker Nigel Farage, mener den irske leder af EU's vagthund.

- Problemet er, at udtalelser fra Nigel Farage og andre populister er meget mere tilgængelige. De er lettere at forstå end den mere komplekse og tørre retorik fra EU, siger Emily O'Reilly på et møde med ti journalister i Bruxelles.

Farage, som har været frontfigur for britiske bestræbelser på en hurtig og kontant skilsmisse med EU, leder Brexit Party. I en frisk måling i avisen The Observer står partiet til at få 34 procent af stemmerne ved valget til Europa-Parlamentet.

Det er flere stemmer end Labour og Det Konservative Parti tilsammen. De to partier står til henholdsvis 21 procent og 11 procent i målingen.

Også i Italien og Frankrig står EU-skeptikerne til at kunne storme ind i Europa-Parlamentet.

O'Reilly mener, at fraværet af åbenhed, når eksempelvis EU-landenes ministre mødes, medfører et "demokratisk underskud". Det giver liv til det, som hun omtaler som populisme.

- EU har fortsat en god historie at fortælle, men den druknes af de andre historier, siger O'Reilly.

Når processerne i EU foregår bag lukkede døre, kompromitteres det arbejde, som bliver gjort, lyder analysen.

- Der er stadig et (demokratisk, red.) underskud. Ved at øge åbenheden kan man ophæve det underskud, siger hun.

Holland, Danmark og en håndfuld andre EU-lande opfordrede i 2015 til, at man giver borgerne større indblik i processerne i EU's ministerråd. Store lande med Tyskland i spidsen er imod.

Ombudsmanden har flere gange tidligere talt om populisme i EU. Hun holdt blandt andet en tale i Europa-Parlamentet før valget i 2014. I en tale sidste år i Washington sagde hun om lukketheden:

- Det styrker kulturen med at "give Bruxelles skylden". Mangel på åbenhed fører til et vakuum, som kan fyldes af populistisk retorik om, hvem der har skylden for en upopulær beslutning.

EU's ombudsmand skal ikke udtrykke politiske holdninger. Men ombudsmanden har som en af sine prioriteter at "øge bevidstheden om den skiftende dynamik i EU".

Det omfatter "den politiske, sociale, økonomiske og retlige sammenhæng, som vi opererer i, med henblik på, hvor det er relevant at indgå i og bidrage til relevante drøftelser og den politiske udvikling".

/ritzau/