Vi nærmer os 30-årsdagen for drabet på den svenske statsminister Olof Palme, men mordet er endnu ikke blevet opklaret. Alligevel er Olof Palmes søn, Mårten Palme, ikke i tvivl om, hvem der skød og dræbte hans far, skriver norske Dagbladet.

Klokken nærmer sig 23.20 den 28. februar 1986 en kold vinteraften i Stockholm. Den svenske statsminister, Olof Palme, og hans kone, Lisbet Palme, har netop forladt Grand Kino sammen med parrets søn Mårten Palme og hans kæreste, Ingrid Klering. Om få øjeblikke ser Mårten Palme for sidste gang sin far i live.

Forinden havde de fire set filmen 'Brødrene Mozart', som Olof Palme var blevet tilbudt en rolle i, men han takkede nej, da han fandt rollen for værende usympatisk.

»Vi talte om filmen. Alle fire nød den. Vi synes, den var morsom. Jeg havde taget en biografavis fra Grand, fordi far ville læse om filmen. Han kommenterede, at 'hans' rolle var ændret noget. Han forsøgte at læse avisen i lyset fra en boghandlers vindue, men pludselig slukkede lyset.«

Vinterkulden havde så småt bidt sig fast hos familien Palme, og de besluttede sig for at gå hver til sit og hjem.

Mårten Palme foreslår sine forældre, at de tager en taxa, men det afviser faderen, da store dele af hans dag er gået med at sidde ned.

»Jeg tror, at vi bare sagde 'farvel'. Det var for koldt til knus og store afskeder. Og det var det sidste, jeg så til min far. Han vendte sig om og gik af sted med en pelshue på hovedet. Han og min mor,« fortæller Mårten Palme til Dagbladet.

Klokken er 23.15, da Mårten og hans kæreste siger farvel til forældrene i total uvished om, at Olof Palme vil blive skudt bare 300 meter derfra, hvor de siger farvel.

Manden i det mørke tøj

Da de fire forlader stedet i hver sin retning bemærker Mårten Palme en mand iklædt mørkt tøj, der står og kigger ind i et mørkt vindue godt fem meter fra dem. I samme øjeblik som kæresteparret passerer manden, vender han sig om og går i modsat retning - efter Olof og Lisbet Palme.

Mårten Palme undrede sig, men følte sig ikke »alarmeret«, da han var vant til, at folk så efter hans far.

Manden var omkring 40 år, over 185 centimeter høj, havde et firkantet ansigt og et knyttet ansigtsudtryk. Hans gang var foroverbøjet, fortæller Mårten Palme.

Nogenlunde samme vidneforklaring, som fra de ni personer, der angiveligt skulle have set Olof Palmes morder samme aften.

Han følger efter statsministerens og hans kone af den store gade Sveavägen, vidnede en pølsemand efterfølgende. Det samme gjorde en kvinde, der iagttog parret og den ukendte mand fra vinduet i sin lejlighed. Parret krydser på et tidspunkt Sveavägen og stopper op ved et butiksvindue på den anden side.

Manden fortsætter forbi dem.

De fortsætter kort efter deres gang af Sveavägen og går forbi en mørk passage omkring klokken 23.21 den 28. februar 1986. Da de har passeret træder en mand ud og skyder Olof Palme på klos hold. Han rammer flere vitale dele og Olof Palme dør på stedet. Lisbet Palme bliver ligeledes ramt, men overlever attentatet.

Den ukendte gerningsmand stikker af.

Dømt og frikendt

Olof Palmes familie bliver efterfølgende underrettet, og efterforskningen går i gang. Teorier om både terrororganisationer og efterretningstjenester prægede efterforskningen, men adskillige tip pegede på den kriminelle alkoholiker Christer Pettersson.

I første omgang kunne politiet dog ikke finde beviser nok til at dømme Christer Pettersson.

Derfor skulle der også gå år, før mistanken igen faldt på den alkoholiseret Christer Pettersson og den 27. juli 1989 blev Christer Pettersson idømt en livstidsdom for mordet på Olof Palme.

Christer Pettersson ankede imidlertid dommen og blot få måneder efter, var Christer Pettersson igen på fri fod, da han blev frikendt for mordet på Olof Palme.

Det var ham, jeg så

Med frikendelsen stod det svenske politi igen på bar bund i et af de største mordgåder i moderne tid. Men spørger man Mårten Palme, er han ikke et sekund i tvivl om, hvem manden iklædt mørkt tøj var.

»Jeg tror, det var Christer Pettersson,« siger han til Dagbladet.

Mårten Palme er overbevist om, at Christer Pettersson dræbte hans far, selvom han erkender, at mødet var »flygtigt«, og at han ikke kan sige med 100 procent sikkerhed, at det var ham, der stod og kiggede ind ad det mørke vindue.

En formodning som han i øvrigt deler med sin mor og ifølge ham selv med de fleste svenskere.

Christer Pettersson levede de sidste dage af hans liv som en fri mand, indtil han døde i 2004. Og det var muligvis den hårdeste straf, han kunne få, mener Mårten Palme.

»Inden for murene var han en slags helt, en som de andre indsatte så op til. Der kunne han være stoffri, spise godt og bygge sig op. Det ville ikke være nogen straf for ham at sidde i fængsel. Uden for murene derimod, rådnede han. Og til slut døde han 57 år gammel. Der ligger en slags retfærdighed i det«, siger Mårten til Dagbladet.