»Jeg har lovet Michelle, at jeg ikke længere aktivt vil deltage i politik. Så jeg har helt sikkert kørt min sidste valgkampagne. Og lige meget hvad jeg fremover vil bestille, så bliver det ikke som politiker.«

Sådan sagde USA's afgående præsident Barack Obama under et interview med talkshow-værten Ellen DeGeneres i 2015.

Men det var før Donald Trump overraskede alt og alle - Obama inklusive - og besejrede Hillary Clinton i kampen om at efterfølge Obama på verdens mest magtfulde post. Valget af Trump får nu Obama til at genoverveje sine fremtidsplaner - og det kan være dårligt nyt for netop Donald Trump.

Det skriver USA Today.

»Obamas liv efter præsidentembedet er blevet markant, mere interessant,« siger Cody Foster til avisen.

Han er historiker tilknyttet University of Kentuckey, hvor han forsker i tidligere præsidenters liv, efter at de har forladt embedet. Cody Foster er sikker på, at Obama havde regnet med at trække sig tilbage og måske give Hillary Clinton et par gode råd med på vejen. Men virkeligheden er en helt, helt anden, nu hvor Donald Trump er blevet hans efterfølger.

Vil forsvare sit eftermæle

»Hvor han kunne have fokuseret på at bygge videre på det, han skabte som præsident, må han nu forsvare sit eftermæle. Hver eneste lov, hvert eneste veto, hvert eneste ord må han nu nøjsomt forsvare overfor den kommende præsident, som er ivrig efter blindt at trykke på 'annuller'-knappen til alt, hvad Obama har skabt. Og det kan præsident Trump gøre, fordi han har republikansk flertal i kongressen og sandsynligvis får en mere konservativ højesteret,« uddyber Cody Foster.

Blandt andet har Donald Trump luftet tanken om at skrotte Barack Obamas helt store prestigeprojekt, sundhedsreformen Obama-care ligesom han har tordnet mod Obamas 'svage' udenrigspolitik. Selve Obamas eftermæle er på spil, og det kan han ikke sidde overhørig, mener Cody Foster.

Det er ellers kutyme, at tidligere amerikanske præsidenter afviger fra offentligt at kritisere deres efterfølgere - uanset hvor uenige de end måtte være. Det er manden, Obama selv overtog embedet fra, George W. Bush, et glimrende eksempel på. I flere tilfælde har den tidligere præsident endda støttet sin efterfølger og givet ham gode råd fra sit otium. Men Obama og Trumps forhold er ganske enkelt for dårligt til, at det nogensinde kommer på tale. Ifølge forfatteren Anthony Clark bliver det mest bag kulisserne, at Barack Obama vil være aktiv i kampen mod Trump og det, han står for.

»Jeg tror, han bliver mere kritisk end de foregående præsidenter har været. Han vil finde en måde at være anti-Trump, uden at det ser ud som om, han er anti-Trump,« siger Anthony Clark, som har skrevet bogen 'The last campaign', der handler om, hvordan amerikanske præsidenter har sikret deres eftermæle.

'Jeg må lægge bånd på mig selv'

En politisk aktiv eks-præsident Obama er dårligt nyt for Donald Trump. Især fordi Obama vil hjælpe det kriseramte Demokratiske parti tilbage på fode, så Trump kan besejres allerede om fire år. De seneste uger er Obama så småt begyndt at tale om, hvordan han vil give partiet 'råd og vejledning' i et forsøg på at nå områder af landet, hvor Demokraterne har mistet vælgernes opbakning. Områder, hvor Demokraterne med Obamas egne ord fremstår som 'liberale, café latte-nippende og politisk korrekte mennesker, der er ude af trit med den almene befolkning'. Det er netop disse vælgere, som sikrede Donald Trump den dybt overraskende sejr ved valget i november.

Barack Obama står ved sin tidligere udtalelse om, at han efter Trumps indsættelse den 20. januar skal sove i 'to-tre uger', men selve årsagen til, at han helt trækker stikket i en periode, er pludselig blevet en helt anden end før.

»Jeg bliver nødt til at forholde mig i ro i en periode. Jeg mener ikke politisk, jeg mener over for mig selv. Jeg må lægge bånd på mig selv. Du må komme i harmoni med dig selv og finde dig selv og finde ud af, hvad der skete, før du kan træffe en masse gode beslutninger,« siger Barack Obama ifølge USA Today.

Disse 'gode beslutninger' kan meget vel blive en torn i øjet på Donald Trump - præcis som da Obama kort før jul trak overskrifter ved at udvise 35 russiske diplomater i kølvandet på den meget omtalte hackingsag, hvor amerikanske myndigheder beskylder Rusland for at have forsøgt at påvirke det amerikanske præsidentvalg. Flere eksperter peger på, at Obamas sanktioner mod Rusland sandsynligvis var et forsøg på at gøre det svært for Trump og hans kommende regering at skabe et bedre forhold mellem USA og Rusland.