Præsident Barack Obama tror stadig, det er muligt at opnå en finanspolitisk aftale inden 1. januar, sagde han på et pressemøde fredag aften.

USA: På et pressemøde sent fredag aften dansk tid gjorde præsident Barack Obama det klart, at han stadig tror, det er muligt for demokraterne og republikanerne at blive enige om en finanspolitisk aftale inden deadline 1. januar, hvor offentlige nedskæringer og skattestigninger træder i kraft. Samtidig opfordrede han kongresmedlemmerne til at indgå en aftale, der ikke omfatter skattestigninger blandt middelklassen.

- Det er et opnåeligt mål. Det kan klares inden for 10 dage. Men vi er nødt til at finde fælles fodslag. Og husk på, at ingen får 100 procent af det, de gerne vil. Dette her er ikke en konkurrence mellem to partier, sagde han ifølge Reuters TV og påpegede, at en aftale enten kan opnås »på én gang« eller »i flere etaper«.

- Kald mig bare en håbløs optimist, men jeg tror stadig, vi kan løse det her, tilføjede han.

Til sidst bad han Kongressens medlemmer om at bruge juleferien på at tænke over en aftale og sagde »vi ses i næste uge« til de fremmødte journalister.

Tidligere fredag mødtes Obama med både den republikanske leder og formand for Repræsentanternes Hus, John Boehner, og senatsleder Harry Reid fra Det Demokratiske Parti.

Torsdag nat dansk tid blev en afstemning i Repræsentanternes Hus om skattedelen i republikanernes »plan B« aflyst, fordi John Boehner ikke kunne samle nok stemmer i sit kammer til at få forslaget igennem. »Plan B« skulle blandt andet forlænge eksisterende skattelettelser for årsindkomster på op til en million dollar fra nytår.

Den såkaldte økonomiske afgrund, eller »the fiscal cliff«, der træder i kraft 1. januar, er et resultat af tidligere præsident George W. Bush’s politik under finanskrisen.

Republikanerne har flertal i Repræsentanternes Hus, som er det ene kammer i Kongressen, mens demokraterne har flertal i det andet kammer, Senatet.

Flere økonomer har udtrykt frygt for en recession i landet, hvis ikke politikerne finder en løsning inden deadline.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.