USAs præsident indleder mandag et historisk besøg i Myanmar, hvor der venter ham en vanskelig opgave. Der skal både uddeles ros og presses på for yderligere reformer.

MYANMAR: Barack Obama bliver mandag den første siddende præsident i USAs historie, der besøger Myanmar, det tidligere Burma, hvor der venter ham lidt af en politisk linedans.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters bliver det Obamas helt store udfordring, at han på den ene vil lovprise præsident Thein Sein, der tidligere stod i spidsen for landets militærjunta, for hans demokratiske tiltag, og på den anden side vil presse på for yderligere reformer.

Foruden mødet med den burmesiske præsident, hvor der efter planen skal drøftes emner som samvittighedsfanger, politiske reformer, fred og genforening, skal Obama mødes med Aung San Suu Kyi, som tidligere på året var i Washington DC, hvor hun modtog Kongressens Guldmedalje.

- Jeg tror ikke, der er nogen, som lever i den illusion, at Myanmar endnu er, hvor landet har brug for at være, sagde Obama på et pressemøde søndag.

- På den anden side, ventede vi med denne tur, indtil de havde opnået et perfekt demokrati, har jeg mistanke om, at vi kunne komme til at vente i utrolig lang tid, tilføjede han.

Besøget i Myanmar har til mål at vise, at Obama seriøst arbejder på at skifte USAs strategiske fokus mod Østen efter opslidende krige i Irak og Afghanistan. Obamas strategi, der er blevet døbt »Asia Pivot«, skal desuden fungere som modvægt til Kinas stigende globale indflydelse, skriver Reuters.

Tidligere på ugen blev 452 fanger i Myanmar sat på fri fod, og landet har i de seneste år løsladt en lang række politiske fanger som en del af landets reformer, der er kommet efter årtier med et undertrykkende militærstyre.

Blandt andet blev oppositionsleder og demokratiaktivist Aung San Suu Kyi i 2010 løsladt efter i alt 15 års husarrest. Hun blev tidligere i år valgt til Myanmars parlament.

Obamas besøg i Myanmar er en del af en fire dages tur til Asien, som finder sted i perioden 17.-20. november.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.