Præsident Barack Obamas beslutning om at skære gevaldigt i straffen for Chelsea Manning, der i 2009 lækkede fortrolige oplysninger om USA's krigsførelse i Afghanistan og Irak, møder massiv kritik.

Møblerne er så småt flyttet ud af Det Hvide Hus, og Barack Obama havde næsten lukket døren efter sig, inden han tirsdag på en af sine sidste dage som præsident for USA traf en noget kontroversiel beslutning om at afkorte straffen for den tidligere amerikanske soldat Chelsea Manning.

Men den beslutning møder nu kritik fra en lang række højtstående amerikanske politikere, der mener, at det er stærkt kritisabelt, at præsidenten nedsætter straffen for en »forræder«.

Det gælder blandt andet den republikanske senator John McCain, der beskriver beslutningen som en »alvorlig fejltagelse« og frygter, at det »vil opmuntre til yderligere spionage og underminere militær disciplin.«

»Det er trist, men det er meget rammende for præsident Obamas fejlslagne nationale sikkerhedspolitik, at han vil nedsætte straffen for en person, der har været livstruende for amerikanske soldater, diplomater og efterretningskilder ved at lække hundredtusinde af følsomme dokumenter til Wikileaks,« siger John McCain ifølge The Guardian og tilføjer:

»En glødende anti-amerikansk organisation, der var et værktøj for Rusland i valget for nylig,« med henvisning til Hillary Clintons mailskandale i optakten til det amerikanske valg.

En lækage, der ifølge de amerikanske myndigheder skulle være blevet bestilt af Rusland i et forsøg på at skabe kaos ved det amerikanske valg. Wikileaks-stifteren Julian Assange har imidlertid afvist, at anklagerne skulle have noget på sig.

Sætter folks liv på spil

29-årige Chelsea Manning, der er født som mand og døbt Bradley Manning, blev i 2013 idømt 35 års fængsel, efter hun blev fundet skyldig i spionage, tyveri og lækage af over 700.000 dokumenter til Wikileaks, mens hun arbejdede i Irak i 2010.

Efterfølgende har hun forklaret, at hun fandt det svært at være homoseksuel i hæren. Det skulle være en af de afgørende faktorer for, at hun lækkede oplysningerne til Wikileaks.

Oplysninger, som den tidligere soldat og republikaner Tom Cotton ligeledes mener, kan have været livstruende for de soldater, der befandt sig i Irak og Afghanistan på det pågældende tidspunkt.

»Da jeg var soldat i Afghanistan, var Manning med til at underminere os ved at lække hundredtusinde af klassificerede dokumenter til Wikileaks. Jeg forstår ikke, hvorfor præsidenten har medfølelse for nogen, der truede vores soldater, diplomater, efterretningsofficerer og allierede på livet. Vi bør ikke behandle en forræder som en martyr,« siger han.

Julian Assange glæder sig dog over, at Barack Obama har valgt at afkorte straffen for Chelsea Manning. I et tweet takkede Wikileaks-stifteren 'alle, der kæmpede for Chelsea Manning. Dit (Chelsea Manning, red.) mod og beslutsomhed gjorde det umulige muligt.

I alt afkortede Barack Obama straffen for 208 fanger. 64 blev benådet.

US-THANKSGIVING-TURKEY 1