Den amerikanske præsident vil blandt andet forbyde militære angrebsvåben som et led i en skrappere våbenlovgivning.

USA: - Vi kan ikke udskyde det længere.

Sådan lød det fra den amerikanske præsident, Barack Obama, da han onsdag præsenterede sit oplæg til en ny våbenlov, som skal forhindre massakrer som den, der fandt sted i byen Newtown i delstaten Connecticut i december sidste år, hvor 20 børn og seks voksne mistede livet.

Med sig på scenen havde Obama fire amerikanske børn, som har skrevet til deres præsident efter skoleskyderiet. Det er børnenes sikkerhed, det handler om, lød det fra Obama, da han argumenterede for en skrappere lovgivning.

- Det, vi bør tænke på, er vores ansvar for at tage os ordentligt af vores børn. Så de kan vokse op. Det er vores primære opgave som samfund - at sørge for, at de er sikre. Der er ingen lovgivning, som kan forhindre enhver tragedie og enhver ond handling. Men hvis der er en ting, vi kan gøre, hvis der er ét liv, vi kan redde, er vi forpligtet til at prøve, sagde Obama.

Helt konkret ønsker han bedre undersøgelse af mulige våbenkøberes kriminelle baggrund samt et forbud mod angrebsvåben og våbenmagasiner med mere end 10 patroner.

Angrebsvåben er for folk i krig, ikke for almindelige amerikanere, gjorde Barack Obama det klart. Han henviste til skudepisoden i biografen i byen Aurora, hvor en mand i løbet af ganske få minutter skød 70 personer og dræbte 12 under biografpremieren på Batman-filmen »The Dark Knight Rises«.

- Våben designet til krig har ikke noget at gøre i en biograf, lød det fra Obama, som også vil slå hårdere ned på våbensmuglere, i særdeleshed stråmænd, som sælger våben videre til kriminelle.

Han er også parat til at sætte 150 millioner dollar (843 millioner kroner) af til en forebyggende indsats, som blandt andet giver skoler mulighed for at ansætte særlige ressourcepersoner, der er specialuddannede betjente. Men han nævnte intet om, at de skulle bære våben.

Efter skolemassakren i Newtown foreslog den magtfulde våbenorganisation National Rifle Association (NRA), at der skal indsættes bevæbnede vagter på de amerikanske skoler til beskyttelse af børnene. Og i en ny reklamekampagne beskylder organisationen præsidenten for hykleri, fordi han er imod bevæbnede vagter på skolerne, mens hans egne døtre er beskyttet af bevæbnede Secret Service agenter dagen lang.

Kampagnen har fået Det Hvide Hus til at se rødt og skyde tilbage på NRA:

- De fleste amerikanere er enige om, at en præsidents børn ikke bør bruges som brikker i et politisk spil. Men at gå så langt som at angribe sikkerheden for præsidentens børn i en reklameannonce er frastødende og fejt, siger talsmand Jay Carney ifølge Reuters.

Flere af Obamas forslag til en strammere våbenlov kan gennemføres uden godkendelse fra den lovgivende forsamling i Kongressen, men både forbuddet mod militære angrebsvåben samt undersøgelsen af en våbenkøbers kriminelle baggrund kræver flertal i Kongressen.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.