USA: På et pressemøde sent fredag aften dansk tid sagde præsident Barack Obama, at han er »forsigtigt optimistisk« i forhold til, at en aftale kan opnås, inden landet falder ud over den økonomiske afgrund 31. december.

- Tiden for omgående handling er inde. Jeg er forsigtigt optimistisk i forhold til, at en aftale kan opnås, sagde præsidenten ifølge Reuters.

Yderligere fortalte præsidenten, at han vil indstille sin hidtidige plan til afstemning, hvis ikke republikanerne og demokraterne i Senatet kan nå til enighed om et nyt forslag.

Udtalelsen kommer efter, Obama fredag holdt økonomisk krisemøde i Det Hvide Hus med Kongressens ledere.

Obama fastholder, at middelklassen og de fattigste også skal slippe billigere i skat fremover, mens de to procent rigeste amerikanere skal betale mere til statskassen. De republikanske politikere er dog lodret imod øgede skatter for nogen parter og fastholder samtidig, at den offentlige gæld skal reduceres mere, end Obama har lagt op til.

Lykkes det ikke for fløjene at nå til enighed, står amerikanerne over for markante skatteforhøjelser. 31. december udløber en række midlertidige skattelettelser, som blev gennemført under daværende præsident George W. Bush i 2001. Samtidig træder omfattende offentlige besparelser i kraft, og det vil ifølge økonomer trække cirka 600 milliarder dollar ud af den amerikanske økonomi næste år og sende stormagten i recession.

BNB

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.