Der bruges mange midler på at forske i Alzheimers sygdom, som langsomt svækker de kognitive evner og hukommelsen.

Nu peger et nyt studie på, hvor de første symptomer på sygdommen kan ses.

Det skriver CNN.

»Øjet er vinduet ind til hjernen. Du kan se direkte ind i nervesystemet ved at se ind på øjets bagside mod synsnerven og nethinden,« forklarer øjenlæge Dr. Christine Greer, leder af medicinsk uddannelse på institut for neurodegenerative sygdomme i Boca Raton, Florida.

Hun har været med til at lave forskning, der peger på, at man gennem øjet kan diagnosticere sygdommen, før de første symptomer viser sig.

Dr. Richard Isaacson, som også arbejder ved instituttet, fortæller, at Alzheimers opstår i hjernen årtier før, de første symptomer viser sig. Hvis man kan diagnosticere sygdommen allerede i sin tidligste fase, kan patienten foretage en række livsstilsvalg, som hæmmer sygdommens udvikling.

Det kan være ting som at sænke sit blodtryk og kolesteroltal.

I en nylig undersøgelse, hvor 86 personer med forskellige grader af nedsatte kognitive evner har leveret væv fra hjernen og nethinden, gives der et billede af, hvor tidligt svækkelsen i de kognitive evner kan ses.

»Vores undersøgelse er den første til at give dybdegående analyser af proteinprofilerne og de molekylære, cellulære og strukturelle virkninger af Alzheimers sygdom i den menneskelige nethinde, og hvordan de svarer til ændringer i hjernen og kognitiv funktion,« forklarer seniorforfatter på undersøgelsen, Maya Koronyo-Hamaoui, der professor i neurokirurgi og biomedicinske videnskaber ved Cedars-Sinai i Los Angeles, i en pressemeddelelse.

Hun fortæller videre, at de ændringer, de har set på nethinden har svaret til de ændringer, de har set i den del af hjernen, hvor vores hukommelse, evner til at navigere og opfattelse af tid sidder.