Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Meget af Jorden kan tage sig anderledes ud og byde på fantastiske billeder, når man betragter den fra rummet.

Og det er netop, hvad en seks mand stor gruppe astronauter gør. 

De er ombord på den Internationale Rumstation, ISS, der kredser om kloden i en højde på omkring 380 kilometer over Jordens overflade.

Billedet forestiller Richat-strukturen, der også går under navnet Saharas øje, da det noget opsigtsvækkende fænomen ligger i den vestlige del af Sahara i Afrika og mest af alt ligner et stort øje.

Der har gennem tiden været spekuleret meget i, hvad dette krater-lignende øje egentlig er. Tidligere mente geologer, at det der var tale om et meteorkrater, men efterhånden er der opstået en vis enighed om, at Saharas øje er en kombination af forskellige typer sten, og at de cirkulære mønstre formentlig er opstået efter erosion.

Det store 'øje' måler omkring 40 kilometer i diameter.

Fotografen bag billedet er den hollandske astronaut, André Kuipers, der sammen med resten af besætningen på rumstationen, er i gang med sin måneder lange udflugt på ISS.

Under deres ekspedition tager de blandt andet forskellige billeder af jorden og af nogle af de mere opsigtsvækkende fænomener, som vores planet byder på. Billederne bliver blandt andet lagt på Facebook og diverse andre sociale medier til stor interesse for studerende og andre interesserede i geografi, geologi og lignende.

På den måde er billederne med til at skabe debat og entusiasme omkring videnskaben.

53-årige André Kuipers tog billedet den 7. marts i år. Han har været ombord på ISS siden december sidste år, og han forventes at være tilbage på landjorden i starten af juli måned 2012.  
     

Andre læser også